6. sep, 2013

Vragen...

De burgemeester van Vlissingen houdt de eer aan zich zelf. Hij stapt op. Hij beweerd: ‘ik ben hooguit onhandig geweest.’ Zijn zelfontslag heeft te maken met declaraties, misbruik van belastinggeld.
‘Dat moeten meer mensen doen’ zoals de tv-reclame zegt.
Stel dat hij niet de burgemeester van een Nederlandse gemeente was maar van Damascus, Baghdad of Cairo, zou hij dan opstappen?
Stel dat de opgestapte burgemeester van Vlissingen de president van Syrië was zou hij dan nu  opstappen? Zou hij dezelfde bewering doen namelijk ‘ik ben hooguit onhandig geweest’ wanneer hem de vraag wordt gesteld of hij al dan niet de chemische wapens heeft gebruikt?
Ik weet niet waarom ik zulke vragen aan mezelf stel terwijl ik het antwoord ken? Waarom tijd verspilling?
Gisteren verscheen ‘Mijn droom voor ons land’, een dromenboek voor het nieuwe koningspaar Willem Alexander en Maxima. Met een mouwloze groene kleding en groene hoge hakken deed Maxima  de poort naar dat dromenland dat door de burgers was aangeboden. En dan denk ik: ‘welke Arabische koningin kan een mouwloze kleding dragen en een boek met haar man in ontvangst nemen?’ De kledingskleur van Maxima is bijna dezelfde kleur als de vlag van Saudi-Arabië. De kleur van de religie, van islam en teven van de christendom. Of ben ik kleurenblind die de kleuren niet van elkaar onderscheid?
Stel dat de Taliban de zaken gaan redeneren als de opgestapte burgemeester van Vlissingen zouden ze dan gisteren de Indiase schrijfster hebben gedood? Een schrijfster die een boek schreef over haar ontvoering van tien jaar eerder, door de Taliban? Ik geloof niet dat de Taliban het voorbeeld van de burgemeester uit Zeeland volgen. Tsja, ik dacht dat ze na hun poging om het meisje Malala te doden er spijt kregen. Hoe lang gaat het duren tot dat de Taliban gaan handelen net als onze, de door “declaraties fraude” gesneuvelde burgemeester?
En die Turken en Koerden? Waarom blijven ze bij elkaar? Wie houdt de Koerden tegen hun eigen staat te stichten? Is het waar de Turken de Koerden dwingen om Turk te worden, te blijven? Dat kunnen ze niet menen, toch? Ik hoorde dat ze de Koerden achterlijk vinden waarom zouden ze dan achterlijke mensen met geweld in hun land houden? Dat is toch achterlijk?! Anders waren ze misschien allang een Europees land geworden, als ze de Koerden niet hadden. Waarom willen de Koerden zich niet willen assimileren, zelfs na zo veel eeuwen niet? Waarom zijn ze zo koppig? Waarom stopt PKK met haar terugtrekking uit “Turkije”? Waarom gaan mensen gewoon hun afspraken niet na? Waarom kunnen ze niet net als de burgemeester van Vlissingen zegen: ‘ik ben hooguit onhandig geweest.’ Ja, je fouten toegeven en lekker achteruit leunen. Ach, we gaan toch allemaal dood. O, zijn er bepaalde principiële dingen? Welke? Ja, ik weet het; het sterven is het enige principe dat niet uitwijkt. De mens is een deel van het sterven. Hij wijkt niet uit ook als hij weet dat hij geen gelijk heeft.

Opmerkingen

06.09.2013 11:30

Véronique Lindenburg

Hi Ibrahim,
Het christendom heeft niet echt een kleur. In de kerkdiensten hebben we liturgische kleuren die afwisselend gebruikt worden-met betekenis natuurlijk

06.09.2013 15:17

Ibrahim

Hoi Veronique,
Zo zie je dat mijn kennis beperkt blijft. Wellicht heeft religie geen kleur maar vele religieuze partijen gebruiken die kleur en dat viel me op!