7. sep, 2013

Malala, het meisje en de professor

Het Pakistaans meisje Malala ontving gisteren de kindervredesprijs in Den Haag. Ze is volgens Time invloedrijker dan de Amerikaanse president Obama die op nr. 7 staat van wereld invloedrijkste mensen, direct onder Malala.

Hoe is ze zo beroemd en invloedrijk geworden? Kwam het door haar strijd voor onderwijs voor meisjes of door de aanslag op haar leven door de Taliban strijders?
Een Taliban strijder vuurde een kogel door haar hoofd, ze raakte gewond en genas. Ze moet wel een stevige hoofd hebben die de kogel weerloos maakte. Kwam dat omdat ze zo wijs was? God wilde haar niet dood hebben om Taliban ongelijk te geven? Of was hoofd taaier dan de kogel?
Het laatste is wel van toepassing op Koerden. Voor je bloed gaat koken, als je Koerd bent, wacht op dit anekdote. Het is geen anekdote maar een echt gebeurd verhaal. In 1980 wilden de agenten van Saddam Hussein de Koerdische professor en woordvoerder van de Koerdische oppositie vermoorden. Hij woonde in Zwitserland, bijna zijn hele leven. Die agenten belden hem en zeiden dat ze een cadeau voor hem uit Bagdad hadden meegenomen. De professor dacht niet aan een aanslag en nodigde hen uit. Ze kwamen naar zijn appartement. Hij ging naar de keuken om thee voor hen te maken. Terwijl hij bezig was de gasfornuis aan een vuurtje te helpen kwam een agent achter hem staan en vuurde een kogel in zijn nek en ze renden weg. De professor riep: 'niet wegrennen, het is niks. Misschien een kleine gas ontploffing'
De agenten kwamen niet terug en de professor voelde een hete ijzer zijn mond branden. Hij haalde de kogel uit zijn mond en belde de politie. Dit verhaal vertelde professor Ismat Sharif aan me persoonlijk en hij maakte daarna een zelfspot grap: 'de Koerden zijn zo koppig dat er zelfs een kogel niet ingaat.'
Hij is niet beroemd geworden en kreeg geen enkele prijs. Hij stierf met verlangen naar de onafhankelijkheid maar hij wist dat die niet kwam, misschien nooit.