18. sep, 2013

Waarom waren de haren van de koning niet gekamd?

Je komt moe van je werk maar voldaan. Je kijkt naar het nieuws, het belangrijkste nieuws; de eerste rede van de nieuwe koning op zijn eerste prinsjes dag. Alle tv-netten hebben het er over. Er worden analyses gemaakt over alles en wat en vooral over de populariteit van de nieuwe koning die steeds stijgt en terrein op de populariteit van zijn moeder wint. Je vindt het vervelend voor Beatrix. Natuurlijk daalt haar populariteit. Ze is geen koningin meer, ze treed bijna niet meer in het openbaar. Ze heeft onlangs haar zoon aan de dood verloren en de media besteedt weinig aandacht aan haar. Uit het oog uit het hard, dat weten we allemaal. Dus je vind het zonde van de tijd en het geld dat besteedt wordt aan die onderzoeken die haar tanende populariteit willen bevestigen terwijl dat vanzelfsprekend is. Je hoopt niet dat ze naar die onzin luistert anders wordt haar verdriet nog groter.
Ach, ja. Je haalt je schouders op en kijkt. Je kijkt naar een analyse, een vergelijking tussen de eerste rede van de nieuwe koning en die van zijn moeder van drieëndertig jaar geleden. Zijn moeder, de nieuwe koningin van toen, was net zo jong en net zo mooi als de nieuwe koningin Maxima, misschien nog mooier.
Je zapt naar een andere zender. Je ziet de koning uit de gouden koets stappen. Je zet het geluid uit en kijkt alleen naar het beeld. Je let op de houding van de nieuwe koning, je let op zijn kostuum. De pantalon is te wijd en te lang, althans dat lijkt zo. Je ziet, in een flits, dat hij op zijn vader lijkt, wijlen prins Claus, toen die oud en ziek was. Dat wil je niet zien. Dat wil je de nieuwe koning niet toewensen, je wenst hem een lang en gezond leven toe met zijn mooie koningin en zijn mooie drie dochters. Je doet verder de tv uit.  
In de ochtend kijk je naar de foto die de voorpagina van je krant siert. De kleuren foto van het koninklijk echtpaar, tijdens de redevoering, neemt beslag van bijna de helft van de voorpagina. Wat je opvalt is het haar van de koning. Zijn haar was blijkbaar onderweg van de koets naar de troon in de war gekomen. Je overdrijft nu een beetje. Het is niet helemaal in de war maar zijn pony ligt niet netjes gekamd op zijn voorhoofd. Had niemand er opgelet? Waarom niet? Als de technici van NOS in plaats van microfoon hem een zender hadden gegeven hadden ze gelijk ook zijn haren kunnen kammen. En de koningin Maxima? Had ze ook dat niet in de gaten of was het een bewuste keuze dat zijn haren in de war moesten lijken? Op de foto ziet Maxima wel perfect. Haar kleding zijn tot op het kleine puntje bestudeerd. Je ziet haar in die Koninklijke jurk maar je kunt haar lichaam duidelijk zien. Ze kijkt naar de koning. Je denkt dat ze misschien pas gezien heeft dat zijn haren niet goed gekamd zijn en daarom ze bewust blijft kijken zodat men ook richting haar blik gaat kijken. Je weet dat je begint onzin uit te kramen. Ze wil zeker de aandacht op haar man vestigen maar ze wil ook in de aandacht blijven, met haar kostuum, met haar hoed en met haar blonde haren onder die hoed. Je ziet even de blonde haren grijs worden. Je kijkt naar het beeld van de nieuwe koningin over 33 jaar in de zelfde setting misschien met misschien een jonge man naast zich, een prins. Je kan niet gissen uit welke land zou die afkomstig zijn. Zou de toekomstige prins over 33 jaar uit het Midden-Oosten komen of gaat de nieuwe troonopvolgster een oer Hollandse jongeman aan haak slaan?

Opmerkingen

19.09.2013 00:50

Manja

Koning Alex kiest ervoor om zijn haar niet in de plooi te willen hebben,, heb het al eerder gezien,,,,,sjappoo,,,,en ja, hij lijkt op zijn vader.

18.09.2013 10:00

josien

hahahaha dat dacht ik ook...hij heeft nog wel met een strijk gebaar het goed te doen toen hij net de ridderzaal in ging...ik zag maxima ook al niet zo blij kijk

18.09.2013 09:39

kazhal

hhhhhhhhhhhh wat een verhaal ik heb echt niet gemerkt toen ,, wauwwwwww jeetje mina