24. okt, 2013

Waarom stijgt zelfmoord?In Nederland plegen de mannen twee keer zoveel zelfmoord als vrouwen. De vrouwen hebben meer aan hun sociale omgeving en kinderen dan mannen. De zelfmoordenaars besparen zich tijdens de kerst maar slaan de hand weer aan zich zelf als die periode voorbij is. En er zijn 400 meer zelfmoordgevallen in 2012 dan in 2007. Deze gegevens lees ik in de krant die zich had gebaseerd op de uitspraken van de hoogleraar Ad Kerkhof. De oorzaak van de stijging zou de economische crises zijn. Een positief punt is dat ondanks de stijging van de zelfmoordenaars in Nederland blijft ons land op dat gebied het beter doen dan de rest van Europa. Beter doen betekent niet dat de stijging van de zelfmoorden in Nederland hoger is dan de omringende landen, juist niet. In de rest van Europa is de stijging van zelfmoorden veel hoger dan in Nederland.
Ik weet niet wat de economie en de media in de omringende landen doen maar ik kan de stijging van zelfmoorden in Nederland goed begrijpen. Je hoeft maar de tv aan te zetten en je krijgt zelfmoordneigingen.
Ik kijk heel weinig tv, soms naar DWDD. Ik heb geen tijd voor tv maar gisteravond was ik in een luie bui en na het schrijven van een hoofdstuk van mijn nieuwe roman dacht ik: ‘even lekker ontspannen’.  Willekeurig zet ik hem aan. Ik zie een reportage over doodzieke mensen die op hun laatste dagen een tv-ploeg van de EO op bezoek krijgen. Natuurlijk is een goedgemaakt programma waar de gevoelens van mensen aan de rand van hun benadrukt worden maar waarom? Na dat programma begint debat over de zwarte piet, bijna een uur lang. En natuurlijk is de presentator een goede discussieleider maar denk ik weer waarom?
Na het zien van die twee programma was ik uitgeput. Ik had zelfs geen zin om mijn tanden te poetsen laat staan eerst wandelen, frisse lucht halen, rek- en strekoefeningen doen. Ik die tegen middernacht van energie barst was ik murw geslagen, zonder energie en zonder enkele zin in het leven. Ik moest me dwingen om tanden te poetsen, gelukkig heb ik sinds kort een elektrische tandenborstel en ik hoef mijn handen en armen nauwelijks te gebruiken.
En de dromen werden nachtmerries. In de dromen zwom ik in zeeën van tumoren en ik belande in een discussie tv programma over welke tumoren beledigend zijn en welke niet. Welke tumoren treffen de zwarte mensen en welke de blanke mensen. Mensen discussieerden of de dood zwart of wit was en zo ja welke dood is beter, sneller en barmhartiger. Niemand werd het eens, mensen raakten slaags en uiteindelijk heerste de dood. De tumoren kwamen van allerlei hoeken en gaten tevoorschijn en dansten. Alles was paars. Ik werd ook wakker, waarschijnlijk ook paars van woede, van angst voor tv kijken. Ik dacht: ‘zal ik maar naar het dakterras gaan en springen’. Het antwoord was nee. Ik slaap namelijk naakt en had geen zin iets aan te trekken en naar boven te gaan.