29. okt, 2013

Spionage, hou toch op...

Het is in het nieuws, intensief en veelvuldig. Het vervolg van de overstap van Snowden, de geheime Amerikaanse agent. Er is veel onthult. Ja, er is spionage, op grote schaal. De Amerikanen bespioneren iedereen, vriend en vijand. En ze gaan door. Ze geven aan dat ze het niet kunnen, zonder te spioneren.
Dat de bondskanselier van Duitsland werd afgeluisterd via haar mobile telefoon, door de Amerikaanse inlichtingendienst, is nu een feit. Is toegegeven door iedereen. Maar hoe komt dat? Waarom is dat gebeurd? Om de woorden van Louis van Gaal te gebruiken zijn de Amerikanen zo bekwaam of zijn Europeanen en de “superieure” Duitsers zo dom? 
Deze vraag moet gesteld worden en niet gaan klagen waarom vrienden worden afgeluisterd. Spionage is spionage en kent geen vrienden. Daar mee moet je kunnen leven, dus wees bekwaam en slim dat je niet wordt afgeluisterd maar dat je zelf in actie moet komen. Maar wie weet misschien wordt Obama ook afgeluisterd door de Britten, Fransen, Nederlanders, door Chinese en Russische hackers.
Ik vind dat de Amerikaanse inlichtingen diensten heel veel gaten lieten en laten vallen. Denk aan de aanslag van 911 uit 2001. Dat nu Snowden al die informatie onthult is een bewijs dat ze niet sterk zijn, niet genoeg bekwaam om dat niet te hinderen. Sterker nog ze kunnen hem niet stoppen. Hoe kan het zijn dat een man van 27 jaar sterker is dan alle Amerikaanse systemen van spionage die de hele wereld bespioneren maar zelf grote hiaten tonen.
Als Snowden een Iraakse geheime agent was in de tijd van Saddam Hussein en zou geprobeerd hebben te doen wat de Amerikaanse Snowden deed dan zou hij beslist ontmaskerd zijn. Stel dat het hem wel lukte te ontsnappen. Zijn hele stamboom zou met wortel en al uitgerukt en uitgeroeid worden en de familienaam nooit zou voorkomen.
En zoals Johan Cruijff zegt: ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’ is van toepassing op deze situatie.
Misschien heeft het afluisteren van Merkel voordelen voor haar gehad, dat ze weer herkozen werd, dat ze nu de sterkste vrouw van de wereld is. En misschien is Obama zelf van haar gecharmeerd dat hij haar beleid wil kopiëren of haar trucjes leren wat vreemdgaan betreft, mocht ze dat doen. Daar ben ik benieuwd naar.

Spionage is van alle tijden: vertrouwen is goed maar controle is efficiënt…