23. nov, 2013

ruimte voor iedereen?

Je ben achttien. Je bent dichter. Je bent moslim. Je woont in Denemarken. Je gedichtenbundeldebuut wordt binnen een paar weken 37.000 keer verkocht. Je wordt in een klap beroemd. Journalisten uit de hele wereld komen kennis met je maken, je interviewen. Je gedichten worden vertaald. Je bent bijzonder, je voelt je bijzonder.
Een gedicht is een gevoel, een diep gevoel dat zich in woorden uit, in muzikale woorden. Als jouw gedicht goed ontvangen wordt en mensen beroert dan is dat het hoogste waar je naar verlangt: je diepe gevoelens delen met mensen die zich ermee identificeren. Maar een gedicht kan ook reactie oproepen en antireactie. Een gedicht dat je gemaakt hebt over je waarnemingen, je leefomstandigheden, je vreugde en verdriet kan mensen pijn doen. Of kan mensen helemaal niets doen.
Ik lees in de krant voor het eerst over Yahya Hassan, de ‘Angry young man’ die de woede van moslims wekt, door zijn gedichten, zijn autobiografische gedichten van vooral zijn leefsituatie in zijn gezin. Als je beroemd wordt dan krijg je aandacht. Je komt op tv, radio en in de kranten. Yahya blijkt niet alleen een goede dichter te zijn (ik weet het niet want ik ken ze niet. ik heb via google geprobeerd maar al die gedichten zijn in Deens) maar ook een rebel die het ook voor zijn generaties wil opnemen. Ik lees dat Yahya in zijn gedichten beschrijft hoe hij door zijn vader wordt mishandeld terwijl zijn moeder haar hoofd afwendt. Hij beschrijft over zijn ooms die de koran reciteren maar naar pornofilms kijken, alcohol drinken en de sociale dienst oplichten. Yahya zelf doet op zijn dertiende criminele zaken, belandt in instellingen en loopt weg. Iemand spoort hem aan om te lezen en schrijven. Dit laat me denken aan onze Nederlandse schrijven Akyol.
Citaat van Yahya:
1. ‘Het is zo hypocriet: doen alsof je vrome moslim bent, elke dag naar de moskee gaan, maar ondertussen frauderen.’
2. ‘Ik ben kwaad op mijn ouders en hun generatie. Zij hebben de problemen gecreëerd waarin ik en vele anderen zijn terechtgekomen. Zij hebben ons ermee geïndoctrineerd dat alles wat niet op hen zelf lijkt, bestreden moet worden. Daarom loopt een generatie van kutbuitenlandertjes rond die de maatschappij waarin ze leven niet erkennen.’
3. Iedereen verkoopt hasj, iedereen steelt, iedereen heelt. En om te zeggen dat er een paar zijn die het voor iedereen verpesten, is absurd. Het is precies omgekeerd.’

Misschien zijn die uitspraken voor vele moslims bullshit want er zijn er die precies andersom doen, niet alleen onder moslims of andersgelovigen. Het is menselijk en het milieu waarin je leeft bepaalt meestal wat je later wordt.
Dat hij nu een uitzondering is vanuit zijn milieu is bewonderingswaardig. Mensen die niet blindelings de maatschappij accepteren en er veranderingen proberen te brengen horen in de rij van grote mensen.
Ik lees dat Yahya aangevallen wordt en heeft bescherming gekregen.
Moet dat? Is de wereld te klein? Iedereen mag doen waar hij gelukkig mee wordt. Als je je geluk in een kerk of moskee vindt moet je vooral doen maar als je je in een bioscoop of in een disco dat geluk vind moet je ook doen. Er is ruimte voor iedereen…

zelfs voor de vrouw die tien jaar dood lag zonder dat iemand haar miste!