16. dec, 2013

Deze foto moet je zien!

Je moet kijken. Je moet tijd nemen om goed te kijken. Ga er niet snel voorbij. Ja, we leven in een snelle tijd. Ja, we zijn zeer aan het individualiseren geslagen. Ja, we zijn een consumptie maatschappij geworden en ja op alles wat je wilt zeggen of beweren. Maar naar deze foto moet je kijken. Je moet goed kijken. Niet wegens dat een goed opgenomen foto. Niet wegens dat het een perfecte balans en compositie heeft maar wegens een blik in de ogen van de vrouw die op de foto te zien is. Je ziet haar ogen niet, niet frontaal maar je voelt de blik; een vulkaan van angst en redering.
Deze foto moet overal hangen. Aan de reclameborden in alle straten van alle wereldsteden. Tijdens voetbalwedstrijden moet de foto heel groot hangen aan alle kanten. Deze foto moet elke vijf minuten op alle tv netten over de hele wereld vertoond worden, in een flits.
Deze foto is de bom die gewetenloosheid van de oorlog en de oorlogvoerenden uit elkaar moet rukken en herscheppen. Deze foto moet de mens, de wolf in de mens tot een klein zielig schaapje maken.
Op de foto is niet belangrijk wat die vrouw draagt. Is niet belangrijk dat je ziet dat ze net van onder het puin van haar huis kroop en het stof dat nog nog aan haar kleding kleeft. Kijk niet naar de bloedsporen aan haar gezicht. Kijk ook niet naar de bloedsporen op het gezicht van haar kind aan haar linkerzijde. Kijk ook niet hoe ze haar baby met haar rechterhand draagt en het dekentje nog los is, net niet op de grond valt. Kijk alleen naar de blik die leeg lijkt.
De lege angst, de dodelijke angst in haar ogen moet ingelijst worden en overal, op alle Facebookpagina's geplaatst worden. De blik van de vrouw moet de wereld schudden om alles er aan te doen de oorlogen te beëindigen.