19. dec, 2013

Morsi en Rutte

De ex-president van Egypte Mohammed Morsi zit sinds zijn afzetting begin juli van dit jaar in de gevangenis. De aanklachten tegen hem stapelen zich op. Nu wordt hij beschuldigt van spionage en terroristische activiteiten. Hij zou hebben samengewerkt met de Palestijnse Hamas, de Libanese Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Islamitische garde. Deze aanklachten gaan terug voor hij president werd.

Stel dat je Morsi bent. Je hebt een dikke jaar, als president, een luxe leven gehad. Je hebt de leiders van vele wereldlanden ontmoet maar op een dag wordt je afgezet door een militair die behoort jou te gehoorzamen en stuurt een aantal gewapende militairen en je wordt gearresteerd.
Stel dat je in de gevangenis het recht hebt op kranten, op de Nederlandse kranten en dat je de afgelopen zes maanden Nederlands onder de knie hebt gekregen, niet zodanig dat je deel gaat nemen aan het nationale dictee van Kees van Kooten maar dat je de kranten wel kunt lezen en begrijpen.
En je hebt net de nieuwe klachten tegen je aangehoord. Je zit bij te komen van de schrik en de, in jouw ogen, de onrechtvaardigheid die je aangedaan wordt. Maar je ziet de cipier je cel binnenlopen en overhandigt je de krant. Lusteloos blader je in de krant. Je ziet een lachende foto van de greenpeace activiste, Faiza Oulahsen, die vrijgesproken is en probeert nu uit de klauwen van de Russen te ontsnappen. Je denkt aan Moscow en je zucht. Was je maar daar gebleven, denk je.
Je bladert verder en leest iets over de Spaghetti akkoorden van Rutte-II. Je zucht weer en
je wilt omslaan maar dan valt je een foto op. Een dame met een donkerpaars kostuum bijna dansend spreid ze haar armen in de lucht. Haar haren zwepen de ruimte, ook dansend. Haar rechterhand is vast gepakt door een (half)bukkende man. Spontaan komt een 'bah' uit je keel en je vraagt je af wie die man is. Je leest dat hij de Nederlandse premier is en de vrouw de voorzitter van het parlement. Aanvankelijk dacht je dat de premier met beide handen de rechterhand van de vrouwelijke voorzitter aan het kussen was maar nu zie je dat het niet zo is. Dat de premier haar rechterhand met zijn linkerhand vast heeft en met zijn rechterhand zijn smart telefoon aan zijn rechteroor houdt. Op dat moment begrijp je hoe slim Rutte is en hoe hij die spaghetti akkoorden voor elkaar krijgt. Je zucht weer en je slaat het blad om. Je komt een foto van de burgemeester van Maastricht tegen: Onno blijft burgemeester. De foto spreekt boekdelen. Als je geen commentaar bij leest en alleen naar de foto kijkt met de kennis dat Onno een homoseksueel is dan weet je dat hij niet ophoudt met zijn explosieve seksleven. Met zijn handen in de lucht lijkt hij de billen van een man te pakken en met zijn open mond simuleert hij het pijpen.
Je gooit de krant op de grond en vraagt de cipier of hij geen Nederlandse kranten meer bezorgt. De cipier ziet je irritaties en schudt zijn hoofd. Alsof hij zegt: 'Je denkt dat je nog president bent?'