23. dec, 2013

De Koerden zullen de Turken verenigen

"Zij die de dief niet zien maar achter degenen aangaan die de dief proberen te pakken - moge Allah vuur in hun huizen brengen." Dat is een citaat uit een preek van de invloedrijke Turkse prediker Fethullah Gulen, die in Amerika woont. De uitsprak was naar aanleiding van de zuiveringen binnen het Turkse politieapparaat. Die uitspraak is primitief en kan tot de uitspraken uit de middeleeuwen gerekend worden. Toch is, hij voor nu, perfect van timing en snijdt hout. 
Het is de Turkse premier, de ex goede vriend van Gulen, die de opdracht aan de politie gaf om de genten te arresteren die de fraudeurs hadden gearresteerd. De fraudeurs waaronder de zonen van drie ministers in het kabinet van Erdogan.
Het citaat is een bom, een giftige bom die in de ziel van de gelovigen en de aanhangers van Gulen explodeerde. Dat weet Erdogan heel goed en hij weet dat hij nu echt te maken heeft met een vijand van formaat. Een vijand die niets vreest. Deze "islamitische" vijand is inderdaad van een andere kaliber en een andere soort dan al die linkse, democratische en seculiere vijanden van Erdogan. Deze vijand is een atoombom vergelijken met andere rivalen en vijanden van Erdogan en daarom is hij bevreesd en is van mening dat zijn regering een slachtoffer is. Ja, de onbuigzame Erdogan, de machtige Erdogan spreekt nu met een andere tong. Hij zit nu tussen twee vuren. Dat er een corruptie binnen zijn partij plaatsvind, vind hij onacceptabel. Maar wist hij niet dat de zonen van zijn ministers zich schuldig hadden gemaakt, aan corruptie en omkoping? 
In mijn cultuur is een gezegde die luidt: 'de wurm die aan de boom vreet en tot zijn dood leidt komt uit dezelfde boom". Natuurlijk kan die uitspraak ook tot middeleeuwen gerekend worden maar wat ik er mee wil zeggen is dat Turkije dreigt in dezelfde moerassen te geraken als Irak en Syrië. De religieuze oorlogen zijn het gevaarlijkst en meest meedogenloos.
De bloeiende Turkse economie van de afgelopen jaren zal tot stop gezet worden. Nu beginnen die tekenen zich zichtbaar te maken in het dalen van de waarde van de Turkse lira. 
De vraag is wat gaan de Koerden doen? Je zou denken dat is wel een goede gelegenheid om er profijt van de situatie te krijgen maar ik ben bang dat ze weer geslachtofferd zullen worden. Want de Turkse broeders die tegen elkaar vechten zullen eens worden over het bestrijden van de Koerden. Dat is altijd al geweest, sinds mensenheugenis!
Ja, de Koerden zullen de Turken weer gaan verenigen!