24. dec, 2013

Liever schiet ik met iets anders...

Welke Michail Kalasjnikov is dood? De schrijver of de ontwerper van het bekende gevreesde geweer? Wie wist dat Kalasjnikov een man was? Ik niet. Nooit geweten. Gisteren toen ik, voor het eerste, hoorde dat Kalasjnikov een man was, een Rus die 94 jaar werd moest ik terug denken aan de Kalasjnikov(s) die ik kende. Wees niet bang, ik ga niet overdrijven. Het zijn denk ik een paar. Toen ik na mijn afstuderen aan de universiteit van Bagdad in dienst moest, moest ik met een Kalasjnikov oefenen. Het wapen kennen, uit elkaar halen en weer in elkaar monteren en natuurlijk ook er mee schieten. Ik geloof dat ik niets van al die dingen heb gedaan. Ik zorgde er voor dat ik bijna altijd vrijstelling kreeg van treinen en alle activiteiten die een dienstplichtige doet. Het klinkt niet geloofwaardig wat ik zeg maar het is wel de waarheid. In die tijd toen ik diende (1976-1977) was het Iraakse leger anders. Een militaire arts die ik kende verzon allerlei smoesden voor mij zodat ik niet hoefde te treinen. Ik moest wel aanwezig zijn op de basis. En omdat ik zogenaamd ziek was lag ik de hele tijd op een militair bed in een kazerne, boeken te lezen. Geloof het of niet ik heb bijna alle in het Arabisch vertaalde romans van Dostojevski gelezen, tijdens mijn dienstplicht.

Misschien als ik had geweten dat Kalasjnikov ook een Russische schrijver was had ik me in hem verdiept. Dan had ik het wapen bestudeert en misschien beredeneerd waarom het geweer een grote en kromme magazijn had terwijl het wapen zelf zo klein en licht was. Dat het wapen erg populair was interesseerde me niet. Ik was niet geïnteresseerd. Ook toen ik moest vluchten en me aansloot bij de vrijheidsstrijder in het Koerdische gebergte droeg ik geen wapen. Bijna iedereen had er een. Een keer vroeg een strijders of ik een paar kogels wilde schieten. Hij legde me de techniek van het schieten uit en ik denk dat ik dan ook raak had geschoten. Dat was het dan. Misschien had ik hekel aan wapens omdat mijn vader erin handelde, op kleine schaal en was daardoor voortdurend weg. Het was mijn vader die me de liefde van wapens wilde overbrengen en liet me als kind met zijn geweer schieten. Die ene keer kan ik nooit vergeten. Door de kracht van het schot schoot het geweer terug en ik lag op de grond. En meneer papa moest lachen, hartelijk lachen.
Nee, ik zou liever met alles wil schieten waarmee ik erin bekwaam ben dan met kogels. 
Het ontwerpen van het geweer Kalasjnikov kwam door een incident. Kalasjnikov raakte in een gevecht met de Duitsers, tijdens de tweede Wereldoorlog, gewond. In zijn ziekbed dacht hij na, vooral over de belabberde Russische wapens en ontwikkelde Kalasjnikov dat ook bekend staat als AK-47. Hoe veel miljoenen mannen hebben zich stoer en machtig gevoeld met dat wapen in hun hand? Hoeveel mensen zijn gedood door dat wapen waarvan miljoenen exemplaren zijn gemaakt?
Met de dood van Michail Kalasjnikov komt helaas geen einde aan de oorlog en ook niet aan de productie van de wapens.