27. dec, 2013

Wat is de rede van het complot tegen Erdogan?

Het schijnt dat Erdogan gaat verliezen. De wurm, de dodelijke wurm, knaagt aan de stam van de boom van zijn partij, de regerende AKP, zou uit die stamboom zelf komen.
Ik ben geen analist, zeker geen politieke analist en ik volg de gebeurtenissen in Turkije niet op de voet. Belangrijke gebeurtenis zoals het bezoek van de "Iraakse" Koerdische president aan Diyarbakir en de festiviteiten waarbij Erdogan en een paar bekende Koerdische figuren aanwezig waren kon me niet ontgaan. Ik volg het Turkse nieuws vooral door de artikels van Erdal Balci in de krant en ik lees verder wat sommige Turkse Facebook vrienden op FB publiceren. Edoch, uit die informatie kan ik uitmaken dat Turkije een zware tijd tegemoet zal gaan. Na de ontslagen die op de corruptie schandaal volgden en ministerskoppen heeft gekost is duidelijk dat Erdogan aan het verliezende is. Het schijnt dat Erdogan van de corruptie praktijken van zijn ministers wist en dat is logisch. Dat Erdogan nu de schuld aan de buitenlandse machten geeft is geen onzin zoals bepaalde analytici beweren. De Koerdische zaak is altijd een belangrijke kaart geweest die voor en/of tegen een regeringsleider gebruikt kan worden. De Koerdische zaak in het midden-oosten is altijd een gevaarlijke onderneming geweest. Nu, nog steeds. Dat vele Irakese regeringen zich stuk hebben gebeten op die zaak wil ik hier niet bijbetrekking. Ik zal het puur over de Koerdische zaak hebben die onder leiding van Erdogan een hele andere wending aannam. Terwijl de Koerdische zaak door de regeringen voor Erdogan helemaal ontkend werd en een 'Koerdisch probleem' bestond niet gaf Erdogan openlijk toe dat dat een kromme redenering was. Je kunt niet eeuwig ontkennen dat er geen Koerdisch probleem is anders kan je dat niet oplossen. Dat is een feit en daarvoor moet je durf hebben en Erdogan had die durf. Terwijl zijn voorgangers met geweld het Koerdisch verboden en het bestaan van Koerden ontkenden liet Erdogan ruimte voor bepaalde dialoog en op basis daarvan konden de Koerden hun taal mogen spreken en zelfs onderwijzen, weliswaar op hun eigen kosten maar het was een goede stap.
De semi vrijheid die de Koerden in zuid Koerdistan (Iraaks) afgelopen twintig jaar genoten gaf aan de ene kant enorme economische voordelen aan de Turkse staat en redde Turkije van faillissement maar aan de andere kant hielp de angst te groeien voor de vrijheid van Noord Koerdistan (Turks). En dat is waar Erdogan geen rekening mee hield wanneer hij nu zegt dat het een buitenlands complot is. Erdogan heeft zijn betrokkenheid met Koerden onderschat. Een miscalculaties! Amerika wil, gezien de groei van het islamfundamentalisme, een gematigde islamitische leider in het midden-oosten hebben waarop rekenen mee kan gehouden worden. Omdat Amerika niet op de koning van Saoedie-Arabië meer kon rekenen steunde Amerika Erdogan om een positie te veroveren, althans de suggestie laten wekken. Maar Erdogan maakte een paar misstappen tegen Israël. Dat was de reden om naar andere alternatieven te kijken. Morsi was er een van maar die faalde na een jaar. Daarmee kwam Iran in de picture. De zoektocht naar een sterke man is nog gaande. Het kan zo zijn dat dit een stevige waarschuwing is voor Erdogan, een waarschuwing die via zijn, in Amerika wonende, (ex?) vriend Gulen komt.
Hoe ver de beproevingen gaan plaatsvinden en hoe lang gaat Erdogan volhouden en hoe diep door knieën zal gaan, gaan we binnen kort meemaken. De Koereden en de Koerdische zaak zal weer geslachtofferd worden.