2. jan, 2014

Geweld mag geen traditie worden

Het Brabantse dorp Veen schijnt een aparte traditie te hebben en de jeugd daar wil die traditie voortzetten. De traditie is een autowrak in de fik steken en als het brandweerpersoneel komt blussen wordt dat aangevallen met vuurwerk dat bijna het effect van echte bommen heeft. Je begrijpt dat de ouders en de burgemeester met handen in haren zitten en alles er aan te doen om de schade beperkt te houden. 

Stel dat de traditie van Veen zich over heel Nederland gaat verspreiden, onder het motto traditie en van traditie blijf je met handen af. Het zou toch het hek van de dam zijn. 
Nee, geluk is dat niet het geval en de mensen zijn verstandigers dan de meute van Veen die de pyromanie aanbidt en er voor vecht. Ik vraag af wat voor plezier levert een brandend autowrak. Welke sensatie wordt daardoor beleefd. Krijgt men een soort orgasme van? Ik begrijp het niet en wil het niet begrijpen. Ik begrijp wel dan men plezier wil maken maar moet dat plezier in de vernieling zijn, in het leed van de ander? Wat ik positief vind is dat de burgemeester van het dorp, de politie en brandweer ook er een traditie van maken om niet met zich te laten sollen en treden kordaat op tegen die meute die haar vernielingsdrang niet wil opgeven waardoor de meerderheid van het dorp in verdrukking komt en geen plezier beleeft. 
Zorgelijk is dat het geweld tegen hulpverleners zich uitbreidt en het wordt een soort traditie. Voordat deze tendens zich tot traditie maakt moet er tegenop getreden worden.
Dat hardheid menselijk is en dat men voor elkaar niet opzij wil gaan heeft vaak veel ellende veroorzaakt. Dat de traditie van het dorp Veen zich op een avond, de oudejaarsavond, concentreert is positie te ervaren, althans vergeleken met andere koppige tradities elders over de wereld waar vele doden en gewonden vallen. Maar hoe voorkom je om geweld tegen hulpverleners te stoppen zodat dat geen traditie wordt? 
Is het een idee om die mensen te vragen zich vrijwillig op te geven naar een paar brandhaarden in de wereld te gaan zodat ze daar als hulp verleners branden kunnen stichten als doel vechtende bevolkingsgroepen uit elkaar te halen? Denk maar aan Zuid-Soedan waar een persoonlijke vete tussen de president en de vice-president wordt uitgevochten en binnen enkele dagen duizenden doden zijn gevallen en honderdduizenden op de vlucht geslagen zijn. 
Als die Nederlandse brandstichters en geweldplegers tegen hulpverleners voor het oud en nieuw die kant opgestuurd worden misschien krijgen we een win win situatie. De mensen die de drang hebben een oorlog te ontketenen en door geweld aan hun trekken komen kunnen ze misschien op een humane wijze bij hun verstand komen.
Dan kunnen ze misschien het leven en de geboorte van kinderen mee maken en leren het leven te respecteren.
Ik weet het ook niet, het is misschien een domme oplossing maar wie weet met kleine aanpassingen kan het wel werken. Of komen die jongens en meisjes terug met nog meer agressie? Die kans bestaat ook!