6. jan, 2014

NS en de schone poep...

 
Het is mijn eerste mooie werkdag van 2014. Door het enthousiasme en opwinding dat je in een andere stad gaat werken sta je een uur eerder op. Zingend ga je douchen en ontbijten. Je bent blij dat je zonder auto bent en je verheugt je op een rit met de trein, een milieu vriendelijke rit. Waar zouden we zijn zonder de trein. Door de opwinding sla je het advies van je geliefde om een regenjas aan te trekken in de wind en je fietst in een heerlijke motregen die door een net opgewekte wind een spelletje spuiten met je spelen. Door het spelletje fietsen, in de wind en regen, produceer je zweet. Je komt aan bij de pont. Je neemt afscheid van je fiets en op het station zoek je een ticket automaat. Je zoekt een informatie bord maar had je beter niet moeten doen. De trein vertrekt als je de laatste trede bestijgt. Je ziet de trein vertrekken. Dat geeft een heerlijk gevoel, gevoel van rust. Je hoort een stem: 'kom op, je hebt al bijna twee weken rust gehad. Kijk naar mensen en de omgeving. En inderdaad, de drukte is fascinerend. De slaperige mensen, de lezende mensen, de trappelende mensen, de koffiedrinkende mensen, de in verschillende talen sprekende mensen. Jammer dat je slechts 15 minuten hoeft te wachten. De trein komt. Er is een plaats naast een jonge dame die antwoordt dat de trein niet verder dan Hoofddorp gaat. Dat vind je heerlijk. Dan kun je in Schiphol overstappen, een mooie gelegenheid Schiphol weer te bezoeken, gratis en voor niets. Je haalt de krant uit je tas en je wilt niet uitvouwen maar je leest de achterpagina, de maandagcolumn van Rob schouten die begint met de zin:'Overlappen de tegenstanders van Zwarte Piet eigenlijk de tegenstanders van particulier vuurwerk of ligt het heel anders'. Je denkt: 'Mooi, dank je Rob, in die ene mooie zin van je maak je de rest overbodig'. Je verschuift je blik even naar rechts, naar het kleine columntje onder de titel 'Nutteloze kennis' met een de subtitel 'Schone poep'. En je denkt. Dat is niet nutteloos maar juist mooi om in de vroege ochtend, in een dampende drukke trein over poep te lezen. De poep die schoon is. Maar het gaat helemaal niet over de poep. Het gaat over het woord en zijn betekenis in het Vlaams. En dat is sexy, letterlijk. Heerlijk, serieus. Maar je moet overstappen. 
Schiphol is druk. De trein die je naar je bestemming brengt gaat eerst lekker langs de kust uit waaien voor hij een bocht naar Den Haag maakt. 
Een fijnere en betere rit kon ik me niet bedenken. Ik dank god voor de regen en de wind. Ik dank de NS voor de ontspannen rit. Ik ga heerlijk werken op mijn eerste werkdag van 2014. Voortaan ga ik uitsluitend met de trein. Ach, dat een retourtje Amsterdam Den Haag bijna hetzelfde kost als een retourtje Amsterdam Londen met vliegtuig is niet vreemd want wat jij er voor terug krijgt is gigantisch. Niet in geld uit te drukken!

Opmerkingen

06.01.2014 10:00

Linde

Een schone poep. Als Vlaamse tovert dit een grote grijns op mijn gezicht!