20. jan, 2014

Massa, haar en president die vreemdgaat

Al een paar dagen jeuken mijn handen om een column te besteden aan een foto. Een foto van een massa die voor een moskee staat op de dag van de geboorte van de profeet Mohammed. Onderaan de foto is een klein zin over dat er een haar van de profeet in de moskee zou bewaard zijn. Ik kan er niets aan doen dat vragen in mijn hoofd als stuiter ballen beginnen te springen en herrie in mijn hoofd schoppen. En dan probeer ik de aandacht naar iets anders te leggen. Er zijn zo veel onderwerpen waarover ik kan schrijven. Neem bijvoorbeeld de huidige Franse president met zijn non-monogame affaire. Maar omdat er veel mensen over de vreemdgaande president schrijven vind ik dat ik me met iets anders bezig moet houden. En telkens kom ik die foto tegen, de foto van de Indiaanse moslims voor de moskee. Ik negeer het. Maar de foto in de krant krijgt een ziel en begint me te achtervolgen. Ik pak de krant, kijk naar de foto en zeg: 'Wil je alsjeblieft uit mijn zicht verdwijnen.' En ik leg hem neer. 

Achter het stuur terwijl ik in een mooi natuur gebied rijd denk ik aan de Franse president, aan zijn affaire en aan zijn vriendin, de sterke maar ingestorte vriendin. En ik denk: 'Die man is blijkbaar niet saai. Als hij een schlemiel en karakterloos was, was hij geen president geworden, dat zegt tenminste de logica. Maar oké, ik ben niet iemand van de klassieke logica. Je kunt als een marionet president worden waar je als masker gebruikt wordt. Hoe zo saai als een mooie intelligente vrouw, een feministe verliefd op je wordt en instort wanneer ze achterkomt dat je haar bedriegt. Hoe zo saai als een jonge mooie creatieve vrouw je minnares wordt. We zoeken blijkbaar veel te veel achter het uiterlijk van iemand. Dat die man kalend is en een buikje heeft hindert de vrouwen niet op hem te vallen en een affaire mee te beginnen. De Franse filosoof Sartre was immers een paar centimeters langer dan anderhalf meter. Hij was lelijk maar de mooie jonge Franse vrouw stonden in een rij om een affaire met hem te beginnen. Als je denkt dat vrouwen zijn een raar volk moet je zeker doen, dat zeg ik niet. Onder de vrouwen en mannen zijn rare mensen. Maar wat is raar? Misschien vinden die mensen het raar dat de rest hen raar vindt.
Midden in die gedachten, terwijl ik nog steeds aan het rijden ben, dringt de foto van de massa moslims zich aan mij. Er wordt een vergelijking getrokken tussen de profeet en de Franse president. Als de profeet had nu geleefd had hij misschien een Franse schoonheid van de Franse president gekregen, als cadeau. Dat was normaal in de tijd van de profeet. Hij kreeg toen van de wereldleiders vele 'dienstmeisjes جاريات'. En het was misschien een van die dienstmeisjes die het haar van de profeet mee had genomen naar India toen ze op bezoek was bij de familie. Anders ik heb geen verklaring van het haar van de profeet in dat Moskee dat duizenden kilometers ver ligt van de plek waar de profeet woonde.