10. feb, 2014

Boswachter of premier?

Die vrijdagmiddag tijdens de live opening van de Winterspelen in Sochi zag ik de hard applaudisserende man met de opvallende grote rode sjaal. Hij had een grote smile maar kwam me onbekend voor. Zelfs ik vond hem irritant omdat hij wist de aandacht naar zichzelf te trekken terwijl Rutte de aandacht moest krijgen, als regeringshoofd. Als je mensen vraagt, mensen die niet weten wie Rutte is en die beelden laat zien en vragen wie de premier van Nederland is? Mensen zullen ongetwijfeld naar die man wijzen. Naar de man die enthousiast applaudisseerde voor de Nederlandse sporters. 

Ik wilde weten wie die onbekende man was en waarom stond hij zo prominent in beeld. Waarom was de koning niet daar of de koningin? Heel even begreep ik de opzet. Ik dacht o, wat zijn wij, de Nederlanders sluw. Sorry voor wat ik ga schrijven maar eerlijk is eerlijk. Ik dacht dat die man een homo was en Nederland wilde de Russen toch op een onopvallende wijze laten merken dat ze opkomen voor de rechten van de Russische homo's door een homo naast de premier te laten optreden en de aandacht voor zichzelf opeist en daarmee voor alle homo's. 
Misschien is die man helemaal geen homo. Misschien ben ik door die vuile gedachte gestraft. Ja, want in het weekend ben ik bijna, ik overdrijf echt niet, doodgegaan. Bijna gestikt in mijn eigen braak. Het zal dan wel bizar zijn als ik door die gedachte dood zou gaan, dat god mij ging straffen. Het positieve van het braken en net niet doodgaan is dat ik kon lezen wie die man was. Ik las inderdaad dat die man de woordvoerder van Rutte is en dat hij heeft de bijnaam boswachter. Waarom in godsnaam de woordvoerder die de indruk wekt (misschien goed acteert) dat hij een homo is en dat hij een belangrijk iemand is, nog belangrijker dan Rutte naast de premier gaan staan. Zou na de ceremonie Rutte hem op zijn donder hebben gegeven? Dat denk ik niet. We hebben een aardige, bescheiden en intelligente premier die boven al die formaliteiten staat. Iemand als Wilders, Samsom of de huidige SP leider had zo iemand niet naast zich liet staan als hij premier was. Ik denk dat Pechtold ook zo'n iemand naast zich had laat staan niet omdat hij zou willen of hij ook liberaal is maar om Boris Dittrich een plezier te doen. Hij zou misschien Dittrich zelf naast zich had liet staan met grote rode sjaal. Een soort rood die bijna niet te scheiden is van roos. 
Ik ben echt trots op de Nederlandse democratie, de bescheidenheid van onze premier en de koning. Ik bewonder de grote kracht van de Nederlanders sporters die voor de tweede keer goud, zilver en brons veroverden. Dat deden ze echt niet alleen omdat ze groot applaus van de woordvoerder van Rutte hebben gekregen, van de boswachter.