12. mrt, 2014

De krant die vrouw te belangrijk maakt

De krant wordt nooit in stilte in de deur gestoken. Zijn val op de deurmat is iets minder luidruchtig maar toch hoorbaar. Een zesdaagse ritueel. Je loopt met halfopen ogen naar beneden en voor je het bevroren brood uit de vriezer haalt raap je de krant op en in het donker lees je de grote kop. Dat is alles wat je zonder leesbril kunt lezen. Soms zijn de koppen interessant en soms niets zeggend. Je gooit de krant op de tafel en doet de ochtend handelingen. De krant blijft liggen tot je aan tafel zit en ontbijt. De kop trekt je aandacht: Lilian Janse maakt de mannen onzichtbaar. 

Je denkt who the fuck is Lilian Janse. Onder de kop zijn twee kolommen. Naast de kolommen staat een foto van een vrouw met zwart krullend haar en vetrollen rond de buik. Dat alles zie je zonder je leesbril. Je hebt geen tijd om te lezen. Je moet scheren, douche enzovoort maar je wil weten wie die vrouw is, de vrouw die mannen onzichtbaar maakt. Misschien wil je zelf onzichtbaar worden, dus iets voor jou, denk je. Je bril is er niet en je moet twee trappen omhoog. Je laat een zachte vloek los, zonder dat te willen en je gaat omhoog. Je laat de bril en de krant wachten, liggen waar ze liggen.
Als je alleen moet ontbijten heb je geen zin te gaan zitten. Je doet alles staand. En je denkt 'Ach, die Lilian Janse kan mijn rug op'. Je haast je naar buiten, het werk roept.
Je neemt de krant niet mee,. Op woensdag laat je hem staan voor de geliefde die het fijn vind om lezend te ontbijten. Dan maar de digitale krant openslaan op zoek naar de vrouw die de voorpagina heeft verovert.  En wat blijkt, men vraagt zich af of de dame die mannen onzichtbaar maakt, de eerste politica SGP-Volksvertegenwoordiger wordt. Je krijgt de neiging de krant weg te gooien maar de krant zit in je iPad en dat is te duur om tegen de muur te smeten voor de ene Lilian Janse van de SGP. Ik heb niets tegen vrouwen, zeker niets tegen iemand die Lilian heet en helemaal niets tegen een vrouw die mannen onzichtbaar maakt maar dat die vrouw een hot wordt en de voorpagina van de Trouw claimt vind ik een beetje te, overbodig. Want het gehele SGP is onzichtbaar en natuurlijk als een vrouw van die formaat komt dan gaan de mannen van de partij zich verbergen. Ik hoop dat iemand het uit gaat zoeken of Lilian geen transgender is. 
Nee, dat is niet aardig van mij. Zo ben ik echt niet maar ik vind als je SGP groot wil maken moet je het zeker doen maar niet op die manier, dagblad Trouw...