10. apr, 2014

Brengt zelfmoord verlossing?

Jan Peter Schmittmann* zit thuis. Hij is depressief. Hij is al heel lang depressief, sinds zijn gedwongen ontslag als hoogste bankier van ABN jaren geleden. Hij vind dat hij en niet Gerrit Zalm de nieuwe hoogste baas van ABN en Fortis had moeten worden maar Wouter Bos, de toenmalige minister koos voor Gerrit en niet voor hem. Jan Peter dacht dat hij recht op 18 miljoen euro had bij zijn ontslag maar kreeg slechts acht. En van die acht miljoen probeerde Wouter ook te snijden. Jan Peter kan waarschijnlijk niet over zijn verlies heen. Hij denkt dat het onterecht en hard tegen hem is opgetreden. Het falen van de banken in die tijd waar de economische crises begon rekent hij niet op zijn conto. Hij probeert een goede echtgenoot en goede vader te zijn maar het zit hem steeds dwars dat hij het niet had verdient om zo aan de kant gezet te worden. En als je een idee niet uit je hoofd kunt zetten, ook als je miljonair bent, dan loert het gevaar niet om je maar van binnenin je. 

Je raakt blind voor andere dingen, je ziet je vrouw niet. Je ziet haar wel maar je hoort haar niet. Je hoort haar wel maar je luistert niet. Je luister wel maar je verstaat haar niet. Je verstaat haar wel maar ze verstaan jou niet. Ja, dat denk jij omdat je helemaal wordt opgezogen in gedachten en je gedachten worden monsters en overheersen alles in je. In je lichaam en geest. Je kan niet meer normaal denken. 
Jan Peter tracht zijn dochters liefde te geven. Zeker de dochter die gehandicapt is. Elke keer als hij in haar ogen kijkt zie hij zichzelf als gehandicapt en die handicap wordt steeds groter en groter. Hij hoopt dat je echt invalide was, dat zijn hersenen gewist konden worden maar dat lukt niet. De hersenen van Jan Peter slaan op hol. Hij begint zijn vrouw niet als de lieve, zorgzame en kameraad te zien maar telkens als hij naar haar kijkt ziet hij óf Gerrit Zalm met zijn aanstekelijke lach óf ziet hij Wouter Bos met zijn cynische blik. De Wouters en Gerrits verveelvoudigen zich. Jan Peter wordt omsingeld. Als hij midden in de nacht wakker schrikt van een nachtmerrie, die steeds meer en heftiger worden, ziet hij Gerrit Zalm in bed liggen. Als hij naar de kamer van zijn dochter gaat ziet hij Wouter Bos haar aan het pesten.
Jan Peter probeert de spoken te verjagen. Maar de spoken zijn niet meer te verjagen. Ze maken hem het leven zeur. Hij weet dat hij miljoenen heeft en wil vakantie boeken om tot rust te komen. Als hij een reis boekt en naar een verre onbewoond eiland gaat ziet hij bij de aankomst Gerrit en Wouter op hem wachten. Als hij naar zijn vrouw en dochter kijkt ziet ze ook als Wouter en Gerrit. Hij keert terug. En het leven gaat jaren zo door. Op een ochtend wil hij echt van die twee af. Hij vermoord Gerrit en Wouter maar al gauw ontdekt hij dat het niet die twee waren maar zijn lieve vrouw en zijn lieve gehandicapte dochter. Jan Peter heeft geen keus. Hij vermoordt de twee kwelgeesten in zich in de hoop dat de dood hem van zijn lijden verlost. 
 
* ik las een klein bericht dat de staat de bankier Jan Peter Schmittmann als baksteen liet vallen.