30. mei, 2014

Empty Land van M Mater

Deze foto brengt me terug naar de jaren tachtig van de vorige eeuw. Niet de vorm maar de inhoud. De vorm lijkt meer op een figuur, een tekenfilmfiguur. Het kan Micky Mouse zijn die net als een raket is opgestegen, maar het kan een figuur zijn uit Sesamstraat. Als ik naar het bovenste gedeelte kijk zie ik de kop vanTommy, de hond uit de sesamstraat. Aan zijn voeten ligt een bijna ondefinieerbaar figuur, misschien een lijk. Een lijk in staat van ontbinding. 
Over lijken gesproken: als je goed kijkt zie je er een soort tekening van een lijk in, een man ligt op zijn gezicht met zijn hoofd richting de hoek linksonder, vanuit de kijker. De liggende figuur is niet gevormd door de vaten maar misschien door het verplaatsen van de vaten die vocht hebben achtergelaten op de plekken die donkerder zijn dan het droge zand. 
Je zou niet geloven dat dit geheel (al die vaten in de woestijn) bedacht is, maar ik geloof van wel. Het kon een uitvoering zijn van een van de fantasieën van de oudste zoon van Saddam Hussein, de gevreesde psychopaat Uday
Nee, het is niet mijn fantasie die op hol slaat. 
Uday, zijn broertje Qusay, hun zwagers en de ooms waren wat het doden van mensen betrefttoen ze in Irak aan de macht waren, zeer fantasierijk. Ze waren fantasierijk vooral in het uitvinden van nieuwe manieren die de dood veroorzaakt
Een van de manieren was dat ze een slachtoffer benzine lieten drinken en ze dan een kogel in de maag schoten zodat het slachtoffer explodeerde. 
Zelfs het idee van zelfmoordenaars met explosieven aan het lijf is hun uitvindingZe hebben het idee vanzelfmoordenaars bedacht, uit lieten voeren en gefinancierd. Er zijn er video beelden van. Beelden van hoe ze explosieven aan mensen vastmaken en met een afstandsbediening die mensen tot ontploffen brengen.

Maar nu even terug naar die vaten. Het zijn volgens mij olievaten die ruimte bieden aan honderd liter olie. Dit zou de Iraakse woestijn zijn. En in die vaten zouden lijken kunnen zitten van Koerden uit de Barzani clan. 
Begin jaren tachtig heeft het regime van Saddam Hussein 8000 mannen van de Barzani clan gearresteerd en weggevoerd. Niemand weet waarheen. De acht duizend mannen zijn spoorloos verdwijnen, nog steeds niet teruggevonden. Er gingen geruchten er over. Geruchten die beweerden dat een deel van die 8000 mannen, vooral jongens tussen 12 en 16 jaar oud als slaven werden verkocht aan Saudi-Arabië, de golfstaten en Soedan. Maar de sterkste geruchten wezen er op dat de grootste deel van die duizenden in die vatenverdwenen en in de Iraakse woestijn gedumpt werden. Het verhaal gaat dat Saddam, zijn zonen Uday enQusay, zijn schoonzonen en zijn neef Ali Hassan Almajied die de naam Ali Chemicali kreeg omdat hij chemische wapens tegen Koerden gebruikte, aan het brainstormen waren. Ze wilden af van die achtduizend mannenUday kwam op het idee om die mannen een verschrikkelijke dood te laten lijden. De slachtoffersmoesten levend in de vaten gestopt worden, de deksels ervan dichtgelast worden en dan in de onmetelijke woestijn gedumpt worden
Het kan ook zo zijn dat Uday of een andere psychopaat van de familie het idee opvatte om er van te genieten, meer plezier te halen uit die vaten. Dat ze die vaten van een helling lieten rollen en vervolgens van al die vaten een vorm te componeren, een schilderij. Misschien hebben ze er zelfs foto's en video's van gemaakt. Ja, ze hebben vaak hun misdaden in beeld vastgelegd. Als je goed kijkt zie je een enkele vaat nog naar beneden rollen. Je ziet het spoor van glijden. Ik krijg er bijna buikpijn van en denk aan de videobeelden die na de val van Saddam circuleerden.

Ik kan me heel goed voorstellen dat Saddam en zijn andere naasten een trip naar de woestijn hebben georganiseerd. Naar de afgelegen plek in de Iraakse woestijn waar duizenden lege vaten verzameld stonden. Waar duizenden gearresteerde Koerden geboeid in die hitte op hun lot zaten te wachten. Waar gewapende speciale eenheden de boel bewaakten. Saddam en zijn gezelschap zouden kijken hoe de slachtoffers, misschien naakt, in de vaten gingen zitten of gedwongen erin werden. Ik kan het bijna zien hoe ze die mannen die door de vermoeidheid geen verzet konden plegen en naar de dood verlangden. 
En wanneer die vaten dichtgelast waren zou me niet verbazen dat die naar een heuvel gebracht werden zodat Saddam en zijn naasten met een simpele voetbeweging die naar beneden konden duwen.

 

Als die vorm van tevoren is ingestudeerd betekent het dat velen aan het werk moesten om Saddam en de zijnen een plezier te doen. Een tekenfiguur midden in een niemandsland, een leeg land. Een land dat niet als leeg kan worden beschouwd.