3. jun, 2014

Laat Obama zijn baard groeien...

Op de foto zie je vijf mannen met baarden. Dat is geen bijzonderheid. Er zijn vele mannen met baarden. Er waren in de loop der tijden vele mannen met baarden die goed en intelligent waren. Het gaat hier niet om het feit dat ze baarden hebben. Het gaat ook niet om de donkere, boze en verachtende blikken in die zwarte ogen. Hoe ze kijken mogen ze zelf bepalen maar de uitdrukkingen spreken voor zich. Ze lijken, uiterlijk gezien, geen zachtzinnige en lieve mannen waarmee je wil schaken of ergens alleen tegenkomen. En als je hun functies leest gaan je wenkbrauwen spontaan omhoog en willen niet terugzakken. Je wenkbrauwen, als de spieren dat toelaten, zouden nog hoger gaan als je leest dat die vijf hele hoge functionarissen waren in de Taliban regering die de scepter zwaaide in Afghanistan in de gouden tijden van het fundamentalistische regime dat door de Amerika ten val werd gebracht na de aanslagen van 11 september 2001.

Deze vijf heren werden door de Amerikaanse president Barak Hussein Obama vrijgelaten. Hij zette de pet van de bevelhebber van de Amerikaanse krijgsmachten op zijn hoofd en in die hoedanigheid maakte hij die mannen vrij. Niet zo maar vrij. Ze zijn vrijgelaten in ruil van de Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl die als vijf jaar zich in de handen van de Taliban bevindt. 
Hij zou krijgsgevangene zijn gemaakt maar er zijn sterke geruchten, bronnen uit zijn eigen militaire eenheden die beweren dat hij gedeserteerd was, dat hij zich schaamde om een Amerikaanse militair in Afghanistan zijn, te vechten. Dat er nog collega's van hem sneuvelden in pogingen om hem vrij te krijgen waren te betreuren. Maar waarom werden zulke acties gevoerd om een verrader vrij te krijgen? Zou hij informatie hebben die de Taliban in hun strijd helpen?
Maar goed hij heeft vijf jaar bij de Taliban doorgebracht. Hij was geregistreerd als gevangene van de Taliban en in die hoedanigheid is hij ingeruild voor die vijf mannen. 
Zijn vader Bergdahl sr. Is inmiddels moslim geworden en zijn baard is langer dan die van al die vijf mannen. Zijn vader is van mening dat zijn zoon bijna geen Engels meer spreekt. 
Als je naar de foto van Bowe zelf kijkt zie je een man met een ondefinieerbare blik in zijn ogen. Iemand die meer vragen roepen dan antwoorden. Ik zie in hem een soort spion. Was Bowe echt een spion? Heeft hij bewust vijf jaar bij Taliban gezeten. Je zou haast denken dat het wel zo moet zijn anders hoe kan een Amerikaanse president hem met vijf zeer gevaarlijke en hoge Taliban strijden ruilen. En juist nu, nu dat hij aangekondigd heeft over minder dan twee jaar zijn troepen helemaal terug te trekken. Bowe moet dan wel goede informatie hebben die gelijke waarde hebben aan de vijf hoge Taliban strijders. Mocht dat niet het geval zijn en dat hij inderdaad als krijgsgevangen gedeserteerd was zou dat kunnen betekenen dat Obama de weg vrij maakt voor die vrijgelaten mannen om straks hoge posities weer in de Afghaanse regering te nemen. Want Amerikaanse troepen gaan over minder dan twee jaar Afghanistan verlaten. En misschien hebben die vijf manen, stiekem, zich tot andere religie bekeerd in de gevangenis van Guantánamo. Misschien zijn goede afspraken tussen Amerika en de Taliban. Misschien heeft sergeant Bowe dat voor elkaar gekregen. 
Mogen al die voorspellingen niet kloppen. Dat die vijf mannen fundamentalisten blijven en Bowe zich steeds schaamt dat hij een Amerikaan is en wel gedeserteerd was dan zit onze Obama zonder enkele voordeel. Dat houdt in dat hij een fundamentalist in persoon van Bowe heeft gecreëerd en dat de bebaarde mannen slimmer zijn dan de niet bebaarde mannen. Dat het tijd wordt dat Obama zijn laatste twee jaar een baard moet laten groeien. Of zou in dat geval Poetin verder de hakken in het zand Oekraïne zetten en van dat land een puinhoop wordt net als Afghanistan. Afghanistan was immers eerst door Russen bezet!