16. jun, 2014

De foto die als een mes moet fungeren

De foto's zijn gepubliceerd die als een mes dat aan twee kanten snijdt, moet snijden. Aan de ene kant moet het wervend werken en aan de andere kant demotiverend werken. Wervend voor jongens die soennitisch zijn en eventuele verwantschap voor het geloof voelen. En angstaanjagend voor de tegenstanders en dat zijn de sjiieten en anders gelovigen. Maar nu naar de foto, de beruchte foto die in diverse media is verschijnen. Afgezien van het feit dat het een afschuwelijke foto is, een weerzinwekkende en onmenselijke die geen enkele mens het recht geeft om mensen zo onmenselijk en zonder enkel proces te executeren ga ik trachten te beschrijven wat ik in de foto zie. 

De plaats is een woestijnachtig gebied, een verlaten gebied, een dorre aarde. Linksboven (vanuit de kijker gezien) zie je groene wilde struiken en misschien een rest van vervallen gebouw. Rechtsboven is zwart, waarschijnlijk na een brand die de struiken in as heeft gelegd bleven een paar rotsen die weigerden in afgebrand te worden en behouden hun lichte kleur.
De foto kan opgenomen zijn door een echte fotograaf. Aan de linkerzijde van de foto staan gewapende mannen. Ze richten hun geweren richting de mannen die op de grond liggen (alleen twee mannen zitten), de meeste op hun buik. Midden boven, in de verte, staat een man helemaal in zwart. Zijn wapen gericht op de tegenstanders.
Aan de linksvoor kant staat een man in het zwart, ook het hoofd geheel in het zwart gedekt. Hij heeft zijn mauwen tot even onder de ellebogen opgestroopt en houdt een pistool, losjes, in zijn rechterhand. Hij is ook de enige die zijn wapen niet richting de slachtoffers doet. Hij kan de leider zijn die de eerste schotten heeft gelost en kijkt hoe zijn mannen de rest van het werk doen. De foto is waarschijnlijk opgenomen tijdens de executies. De slachtoffers zijn geraakt maar nog niet dood. Helemaal rechts onderaan zie je een man zijn hoofd beschermen. En bijna helemaal aan het einde van de rij zie je de twee zittende mannen. De een kreeg waarschijnlijk zojuist een kogel in zijn schouder en nek en zijn linkerhand gaat naar de plek die geraakt is. En de andere jongeman die lijkt te zitten zit niet echt. Hij draagt een t-shirt, waarschijnlijk de voetbalt-shirt van Brazilië. Hij stond blijkbaar maar door de kracht van de kogels die hem hebben geraakt valt hij maar probeert zich staande te houden en komt terecht in die positie die meer lijkt op iemand die struikelt en gaat vallen. 
Alle slachtoffers dragen geen schoenen, niemand. De moordenaars dragen diverse kleding. De enige voet die duidelijk te zien is, is van een moordenaars die sandalen draagt. De meeste moordenaars hebben hun gezichten bedekt. Een jongeman achterin, zonder gezichtsbedekking, kijkt een beetje schaapachtig. Misschien wil hij niet schieten maar moet. Misschien denkt hij wat hij daar in godsnaam doet. Misschien kent hij een van de slachtoffers maar wil het verborgen houden zodat hij niet opvalt om zelf geen mikpunt te worden, daar blijven liggen en later als voedsel fungeren voor de woestijn dieren die na het vertrek van de moordenaars aan het werk zouden gaan.
De foto herinnert met aan een foto uit 1979. Het waren toen de Islamitische sjiieten die de Koerden ook zo massaal in de straten executeerden. 
En de ellende blijft maar doorgaan...

Opmerkingen

16.06.2014 11:50

josien

ik had een droom jaren geleden....en die droom leek op al de gruwelijkheden die er nu gebeuren....alleen in mijn droom gebeurde dat op het Rembrandplein...bang

16.06.2014 12:19

i.s

Ik stond gisterochtend op het Waterlandplein en keek omhoog naar de mooie nieuwe gebouwen. er flitste de ruines van de huidige oolog en ik zag alles als ruine