18. aug, 2014

Vrouwen te koop op de markt...

Slavernij is spring levend in de gebieden onder de controle van de Islamitische Staat IS, beter bekend als ISIS. Op vrijdag 15 augustus hebben ze weer een paar honderd jonge vrouwen te koop aangeboden, in de slavernij markt in de stad Mosoel die in Noord Irak ligt. De vrouwen zijn de vrouwelijke bewoners van het dorpje Kocho in de buurt van de rampenstad Singal (Sindjar). De vrouwen behoren allemaal tot de Koerdische Yeziedies. De zwaarbewapende mannen van ISIS hadden het dorp eerder veroverd. 500 mensen van het dorp vluchtten en er bleven 700 bewoners over. De 500 gevluchte bewoners bleven in telefonisch contact met de dorpelingen die in hun dorp bleven en die een ultimatum van ISIS hadden gekregen om binnen 3 dagen zich tot de islam te bekeren. De dorpsbewoners vroegen steeds hulp van de Koerdische troepen en van de Amerikanen. Ik had begrepen dat deze hadden een vage belofte gegeven om hen te hulp te schieten te meer omdat ze hadden begrepen dat ISIS van plan was het ultimatum nog drie dagen te verlengen. Maar ISIS had blijkbaar geen geduld en had dringend behoefte aan geld. Ze verlengden het ultimatum niet, verzamelden de mannen van het dorp bij elkaar en schoten ze dood. Er zijn berichten die spreken van 80 vermoorden maar andere berichten spreken van 200 geëxciteerde mannen. De vrouwen, rond de drie honderd, werden naar Mosoel afgevoerd. Daar werden de mooiste en jongste geselecteerd voor de commandanten en de rest werd te koop aangeboden. Het schijnt dat er speciale markten zijn waar ze de vrouwen verkopen. Die seksmarkten waren vóór de islam normaal. De profeet ging dat verbieden, echter bleef er een soort markt actief, een volgens de islam veroorloofde manier, die het recht aan de moslimstrijders gaf om de vrouwen van veroverde gebieden aan de man te brengen. Maar niet zoals het voor de islam gebruikelijk was. De huidige praktijken lijken dan op die van de islamitische pre-historie. 

Waarschijnlijk hebben de bewoners van Mosoel niet veel behoefte aan de koop van vrouwen. Ze zijn bekend met hun gierigheid, ze draaien elke cent drie keer om voor ze die uitgeven. Resultaat is dat een overschot blijft van de vrouwen die erg goedkoop worden aangeboden. Per vrouw kost 150 dollars. Er zijn fatsoenlijke mensen die de vrouwen kopen om ze terug te geven aan hun families omdat ze die kennen. Maar dat zijn enkelingen. Ik heb begrepen dat de tientallen vrouwen die over waren gebleven deze door ISIS meegenomen werden, door de stad. ISIS leden gingen met ze langs huizen en boden ze voor maar100 (sommige berichten spreken zelfs voor maar 25 dollars) dollars te koop aan. De ISIS kon ze niet kwijt. Bepaalde mensen weigerden de vrouwen te kopen. ISIS besloot om de mensen die weigeren die vrouwen te kopen de aangeboden vrouw voor hun deur dood te schieten. Wanneer een omstander een geringe protest toont wordt die ook doodgeschoten. Is dit medogenloosheid, masochisme, terreur of het voeren van bevelen van de religie zoals ze zelf beweren? Hoe dan ook. Er werden en worden daar massaal in vrouwen gehandeld. De vrouwen worden besnijden en er geen vrouw, tussen de leeftijd van14 en 47 mag zonder man zijn. Allemaal moeten gehuwd worden. De duur van het huwelijk hoeft niet lang te zijn. De duur van het huwelijk varieert tussen een uur en onbeperkt. Er zijn vrouwen die per dag een paar keer moeten trouwen.

Voor velen van de Yezidie vrouwen is het te laat. De kans dat er nog meer vrouwen hetzelfde lot zullen treffen is hoog. De media aandacht voor de Yeziedies en hun catastrofen die opgang kwam, na staakt het vuren in Gaza, dreigt weer in vergetelheid te geraken. De dreiging van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne eist nu alle aandacht. Ik houd mijn hart vast. Ik ben bang dat de Koerden weer het kind van de rekening gaan worden. 

Deze foto geeft aan wat dát betekent. Deze man (heb ik gelezen) i een kok. Hij is Yezidie. Hij is de enige "overlevende" van zijn gezin. Al zijn kinderen zijn er niet meer. Zijn zonen zijn vermoord en zijn dochters verkocht, in een van de markten van Mosoel.

Opmerkingen

19.08.2014 07:57

marie gronert

geëxecuteerde mannen ipv geëxciteerde ???

waarom de UN hier al lang niet ingrijpt versta ik niet

19.08.2014 09:32

selman

Een typfout:(, dank. En waarom VN niet ingrijpt mag Ban-Ki-Moon weten

18.08.2014 18:36

Claudia Fitsch

Ibrahim, wat een afschuwelijk verhaal. Voordat ik het deel wil ik graag weten wat jouw bron is, omdat er in oorlogen veel propaganda is van alle partijen.

19.08.2014 09:31

selman

een familielid van de slachtoffers die in NL woont.