19. aug, 2014

De idealisten worden beulen en pooiers

De verhalen, soms in details, druppelen naar de pers. De verhalen van de meisjes, de Yezidie jonge vrouwen die na het gebruik van extreem geweld gevangen worden genomen. De daders en gevangennemers zijn de ISIS strijders. De vrouwen die misschien hun geliefden, verloofdes, echtgenoten zagen geëxciteerd worden. Diezelfde jonge vrouwen worden dan massaal opgesloten in bepaalde gebouwen die niet officiële gevangenissen zijn. Ik lees vandaag het verhaal van een jonge vrouw die haar telefoon verborgen heeft en in contact blijft met familie die konden vluchten. Kort samengevat. De tientallen jonge vrouwen zitten vast in een gebouw, op de grond. Ze zijn in de war. Er komen strijders die de mooiste meisjes selecteren en meenemen voor de commandanten, voor de emirs, de moslim prinsen. De meisjes worden later teruggebracht. Ze zijn verbouwereerd, vernederd en in de war. De vrouw die met de familie belt zend een mayday, een dringend oproep. Ze verstuurt haar lokatie op. Ze vraagt om Amerikaanse bombardementen zodat ze samen met de beulen, de verkrachters en de pooiers weggevaagd worden. De luchtaanvallen blijven uit. Weer een paar jonge vrouwen worden meegenomen. Het lukt een jonge vrouw om zich met een kledingstuk en behulp van andere vrouwen op te hangen. Ze weten dat ze als ze niet doodgaan verkracht en vernederd worden, ze zijn machteloos. 

En die zogenaamde strijders, de strijders die uit alle delen van de wereld komen, ook uit Nederland wat doen die? Toen zij vanuit hier of andere landen vertrokken zouden ze tegen de onrecht gaan optreden. Ze zijn immers vertrokken om het geweld van de Syrische president tegen zijn bevolking te stoppen. Ze gingen immers om de zwakkere mensen van het geweld te redden. En kijk wat ze nu doen? Hoe zijn ze in die situatie beland? Hoe zijn ze beesten geworden die onschuldige vrouwen, bejaarden en kinderen doden? Hoe zijn ze pooiers geworden? Ik heb echt geen andere woord, behalve pooier, voor iemand die vrouwen naar andere mannen brengt of in de stad met vrouwen loopt om ze te verkopen. Als iemand een andere woord voor zo'n iemand heeft mag het zeggen. Ik vraag me ook af of die jongemannen die terugkeren een beetje schuldgevoel hebben, dat hun idealen op niets en leugens gebaseerd waren en daarom terugkeerden? Ik weet het niet. Ik wil het weten. Ik geloof niet dat jongeren die hier naar moskee gaan en in een rechtvaardige Allah geloven andere gelovigen wil vermoorden. 

Denk maar aan een jonge man, een zachtaardige of zelfs een stoere maar rechtvaardige die in Allah gelooft en vijf keer per dag zijn vergiffenis vraagt door het bidden. Een jonge die vast en die andere wetten van de islam toepast. Zo'n iemand kan niet zo maar mensen doden. Dat denk ik tenminste. Zo'n iemand kan niet zo maar een jonge vrouw naar zijn commandant brengen. Zo'n iemand kan en mag niet zien hoe zijn baas een vreemde vrouw verkracht. Zal zijn commandant eerst tot Allah staan bidden voor hij de vrouw, de buit, verkracht? Laten we zeggen dat zijn emir, de commandant, een politicus is en de masker van een gelovige draagt wanneer voelt die jongeman die voor, in zijn ogen, rechtvaardige idealen daarheen was gegaan beseft dat hij verkeerd zit, dat Allah voor liefde is en niet voor verkrachting en vernedering. Of zijn die mannen helemaal blind, geblindeerd en stijf van drugs? Ik weet het niet maar ik kan niet geloven dat iemand die van zijn kinderen houdt, iemand die van zijn broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes houdt in staat kan zijn om onschuldige en machteloze mensen om te brengen. Als die jongens in de islam geloven moeten ze gelijk stoppen, hun geweer richting de mensen richten die letterlijk bloed aan hun handen hebben, het bloed van hun slachtoffers die ze gedood hebben of het bloed van de maagdenvliezen van vrouwen die machteloos om hulp smeken. Wie in Allah gelooft moet in feite voor liefde en het leven van anderen zijn en geen blinde haat koesteren. Wie echt in Allah gelooft zou moeten geen haat in zijn hart dragen. En die beulen en pooiers die bewust onschuldigen blijven doden, martelen en misbruiken zijn ver van de Almachtige of begrijp ik helemaal niets van?

Opmerkingen

19.08.2014 12:08

Pieter

Ibrahim, dit is een moedig verhaal. Maar in oorlogen zie je steeds weer onmenselijk gedrag. Vaak van mensen die niet anders lijken dan je buurman, of jijzelf.

19.08.2014 12:42

Ibrahim

Pieter, oorlog is kwaad. Maar zelfs de oorlog heeft bepaalde wetten, menselijke normen en waarden. Jammer dat de slechte kant van de mens de overhand krijgt.