18. sep, 2014

Shockeren en bang maken...

Als ik naar buiten kijk zie ik het mooie groen. Ik zie water in de zo'n schitteren. Als ik door de straten van Amsterdam loop zie ik mensen ontspannen, vredig en druk met het leven. Als ik de kranten lees, nieuws beluister en naar de massamedia kijk houd ik mijn hart vast. Er bekruipt me een gevoeld dat op zijn zachts gezegd geen fijn gevoel is. Het nieuws en massamedia brengen, misschien erg terecht, het gevaar en de gruweldaden van terroristen heel dichtbij, voelbaar en angstaanjagend. Door de hoeveelheid slecht nieuws kan je bijna niet kiezen wat is het ergste. Alles is erg maar ik als ik twee nieuwsitems mag kiezen die me het ergst getroffen hebben dan zijn deze:

1. Een moeder uit Maastricht die treurt over en is kapot van het verlies van haar achttienjarige dochter. Haar Nederlandse en van oorsprong (niet belendend) katholieke dochter is niet dood maar vertrok naar Syrië en is daar djihadbruid geworden. Haar dochter bekeerde een klein jaar eerder tot de islam. Begin van dit jaar zag ze een Nederlandse djhadist van Turkse komaf of tv en was opslag verliefd op hem. Ze correspondeerde met hem en vervolgens wilde naar hem toe. Haar moeder wilde dat hinderen door het paspoort af te laten pakken, omdat ze bij een terroristische organisatie hoorde. Haar advocaat kon een gat in de wet vinden (dat niemand in Nederland zonder identificatie mag rondlopen) en daarmee overtuigde de rechter die haar vrijsprak. En ze vertrok op dezelfde dag naar haar geliefde djhadist. Ze trouwde met hem. Een paar maanden later scheidde van hem en werd een djihadbruid om met anderen te trouwen. Er ontbreekt elke spoor van haar. 

2. Een lid van Islamitische Staat in Australië was van plan de bevolking te shockeren en bang maken door een willekeurig persoon van straat te plukken en voor de camera te onthoofden, en daarna te wikkelen in de vlag van de Islamitische Staat. Dat moest gebeuren in het Central Business District in Sydney, het drukke zakendistrict in de grootste stad van Australië. 

Gelukkig is de man, in onze begrippen een psychopathische terrorist, opgepakt en zit nu vast. Er is voor hem, nu, geen mogelijkheid om op borg vrij te komen omdat de kans te groot is dat hij vervolgens niet meer voor de rechter zal verschijnen.  Maar in de democratische rechtssystemen zitten altijd gaten en er zijn altijd "slimme" advocaten die hun cliënten, hoe misdadigers ze ook zijn, vrij krijgen. 

Als ik de Australische premier Tony Abbott geloof haten die mensen (moslimterroristen) de democratische en vrije wereld puur om hoe men in die werelden leeft. Dat is geen nieuws. Die terroristen zeggen dat ook. Ze vernietigen alles en vermoorden iedereen die niet volgens hun wetten leeft.