10. okt, 2014

Kobani tussen CNN en Al-Jazeera

Zolang de duizenden Koerden omsingeld blijven en tot de dood vechten kan ik geen ander nieuws volgen of over iets anders schrijven. Een duidelijk verschil zie je tussen de verschillende nieuwszenders. Een zenders als Al-Jazeera, die zo genaamd, haar realiteit op de werkelijkheid baseert vertelt iets anders dan wat bijvoorbeeld CNN vertelt. Beide zenders hebben correspondenten met live verbinding vanuit de grens tussen Syrië en Turkije. Op de achtergrond zien we de Koerdische stad Kobani dat al weken weerstand biedt tegen het zware extremistische moordmachine van IS strijders die met zware wapens de stad belegeren en de bevolking daar willen uitmoorden. Al-Jazeera wil laten geloven dat het een kwestie van uren is dat de stad in de handen van IS strijders gaat vallen. In een live verbinding met haar correspondent ter plekke zegt de Arabische nieuwslezeres van Aj-Jazeera het volgende tegen de correspondent ter plekke:'We behoorden dat 'de organisatie van de staat', zo noemden ze IS, grote delen van de stad Kobani in handen hebben en dat hun triomfantelijke geschreeuw in Turkije te horen was. Kan je ons vertellen hoe het zit?' 

De correspondent weet blijkbaar wat hij moet zeggen maar toch, blijkbaar door de ellende dat hij daar ziet kan hij niet om de waarheid heen draaien. Hij vertelt dat IS wel wat succesjes hadden geboekt maar dat ze door de Koerden en de Amerikaanse bombardementen even terug gedrongen zijn en dat het centrum nog in de handen is van de Koerden. Als hij verder wil vertellen dat de Koerden niet kunnen opgeven en heel hard vechten breekt ze hem af met een andere vraag, een vraag die de Arabische kijker het gevoel van overwinning van IS moet geven. Want Al-Jazeera denkt of gaat er misschien vanuit dat niemand mag dat geloven dat die machtige gevreesde IS al weken een geïsoleerde Koerdische stad niet kunnen veroveren terwijl ze de steun van vele moslims uit Arabische, islamitische en Turkse wereld hebben. Tijdens de live verbinding zien we alleen van de verte de stad waar rook opstijgt. Zelfs de geluiden van de geweren en van het zwaar geschut niet te horen is. Dan vraag ik me af hoe kan men vanuit Turkije dat aan het noorden van Kobani ligt de triomfantelijke kreten van IS strijders horen terwijl de gevechten in het zuiden en midden van de stad gaande zijn? 

Daarentegen is de CNN live heel zakelijk en laat meer zien dan wat haar Arabische evenknie doet. De CNN correspondente is een jonge blonde vrouw die vertelt dat de IS beweert dat ze veel hebben verovert en dat ze zelfs vanuit het noorden willen aanvallen (dus vanuit de Turkse kant) maar de Koerden, ondanks de schaarde wapen en minutieus en eten tot het laatste druppel proberen hun stad te verdedigen. De correspondente laat een korte film van wat ze eerder had gedaan zien. We zien haar met een aantal Koerden die helemaal van de stad Wan die 800km verder ligt zijn gekomen om te proberen hulp aan de stadsbewoner te bieden. Dat kunnen ze niet doen omdat de Turkse soldaten op hun hielen zitten. We zien de correspondente met ze naar een plek die even buiten het zicht van de Turken ligt en ze geven een paar Koerdische kinderen en families aan de andere kant van de prikkeldraad wat eten en water. De correspondente vraagt die Koerden waarom ze niet naar Turkije willen komen. Ze vertellen dat ze de vernedering van Turken erger vinden dan de dood en ze blijven daar om de morele steun aan hun familieleden te gegen die de stad verdedigen. De correspondente en de Koerden zien van de verte de Turkse soldaten en ze gaan de boomgaard in en zich verbergen om niet opgepakt te worden. In de CNN zien we ook een oude Koerdische man kijkt naar de beschietingen in zijn stad. Hij is machteloos. Ook laat CNN de IS strijders zien die de stad aanvallen terwijl de Turkse militairen toekijken.

In een andere reportage zien we een Turkse arts aan het woord. Hij klaagt dat de Koerdische zwaargewonden die proberen in Turkse ziekenhuizen behandeld te worden heel leng aan de grens tegengehouden worden waar de meeste sterven. 

CNN brengt in koeien letters de volgende tekst in beeld: 'Koerd uit Kobani: "er dreigt een grote massa slachting." 

Mijn gedachten blijven daar en ik hoop op een wonder, dat de onrecht en barbarisme niet wint.