23. okt, 2014

Monica en Hillary...

Monica Lewinsky start een campagne tegen pesten. Ze werd jaren gepest omdat ze de maîtresse van de Amerikaanse president was. Ze liep stage bij hem en er stond een affaire. Een affaire dat bijna tot ontslag van de toenmalige president Clinton leidde. Ze verdween uit de publiciteit en leidde een teruggetrokken leven omdat de hele wereld haar pestte, vooral via het internet. Ze was o.a. de "gemene slet" die de "arme" Amerikaanse president verleed.
Ze breekt nu haar isolement en zoekt de publiciteit, bewust. De Officiële reden is dat ze tegen pesten is en dat actief wil bestrijden. Met deze stap van Monica zou misschien paniek uitbreken in huize Clinton. Daar zou men bang zijn dat ze met haar campagne tegen pesten weer Hillary Clinton pijn gaan bezorgen en pesten. De arme Hillary die nu al haar energie, tijd en geld zou nodig hebben om president-kandidate te worden zal, op zijn zachts gezegd, niet blij zijn met de stap van Monica. Ik geloof dat haar eerste reactie wanneer ze het hoort: 'O, nee, niet weer die hoer!'
Monica mag, vanuit de optiek van Hillary, een hoer zijn maar die hoer kan haar ambities om de eerste vrouwelijke president van Amerika te worden saboteren, vernietigen. En dat zou erg zeur zijn voor een hardwerkende, super intelligente en ambitieuze vrouw. Monica kan Hilary hinderen geschiedenis te schrijven. En dat alles om een affaire waarbij twee mensen aan hun seksuele behoeftes kwamen? Monica deelde toen intimiteiten met de echtgenoot van Hillary en nu kan die intimiteit waarmee Hillary zelf niets mee te maken had haar fataal worden. 'Fataal' is een beetje overdrijven, denk ik. Hillary kan zeggen: 'Ik ben bijna zeventig. Ik heb prachtige carrière gehad. Nu heb ik tijd om van mijn dochter en mijn kleinkind te genieten. Mijn man en ik geven lezingen en workshops die ons miljoenen opleveren. Laat de baan van de president van Amerika zitten, het brengt alleen maar hoofdpijn en ellende.'
Dus, zo fataal is het voor haar kan ook niet worden. Alleen kan dat misschien niet in het rijtje van haar ambities passen. Wat zou Bill haar adviseren? Als ik Bill was zou ik mijn mond houden. Want alles, beslist alles, wat hij zou zeggen zal niet bij Hillary in goede aarde vallen. Hij zou alleen maar stront over zich heen krijgen.
Maar is Monica bezig met een anti-Clinton campagne? En zo ja, waarom dan? Misschien komt het Monica beter uit als Hilary president wordt. Dan kan Bill haar weer in het Witte Huis krijgen, zonder grote consequenties. Maar ik geloof niet dat Monica nu op weer een affaire met Clinton zit te wachten. Hij gebruikte twintig jaar geleden een sigaar en nu kan hij waarschijnlijk ook die niet goed vasthouden. Maar misschien de trillingen in zijn handen werken effectiever. Je kunt eventueel Monica als een slachtoffer zien die jarenlang gedwongen was een teruggetrokken bestaan te leiden. Was het dan alleen haar schuld? Was het haar schuld dat ze sexy, mollig en aantrekkelijk was? Kon ze niet met haar handen van Bill afbleven of was het Bill die behoefte had om met haar een sigaar op te steken?
De tijd zal bepalen wat de echte bedoelingen van Monica zijn. Zou dat haar wraak zijn op Hillary? Je zou je afvragen waarom zou iemand wraak nemen op iemand die zij eerder bijna kapot maakte, althans haar huwelijk bijna kapot maakte. Zou Hilary, toen, ervoor gezorgd hebben dat Monica een teruggetrokken leven moest leiden? Maar je kunt Monica inderdaad ook als een slachtoffer zien. Ze was maar 22 jaar oud en werkte met een de machtigste man van de wereld die nota bene charmant was, van een glaasje en een sigaartje op zijn tijd hield. Kun je haar de schuld van de hele affaire geven? Ze heeft het niet alleen gedaan, de wijze en veel oudere president was toch ook bij.
Als wij maar de motieven van het gedrag van mensen wisten. Als we maar wisten hoe goed of hoe gemeen de mens is in zijn destructieve maar ook in zijn bouwende wil.