27. okt, 2014

Harry van Bommel wil zijn kameraad als oorlogsmisdadiger onderzoeken

In Nederland was de Nederlandse Koerd Serdar Dosky actief in de SP, waar hij het schopte tot landelijk bestuurslid en in 2004 zelfs verkiesbaar stond voor het Europees Parlement. Maar hij terugkeerde in 2005 naar Koerdistan, voorgoed. Toen IS zijn aanval op Koerdistan in augustus begon was Dosky een commandant van een vrijwilligerseenheid. Hij leidt strijders op om in Koerdistan tegen IS te vechten. 

In de aanloop naar de Amerikaanse aanval op Irak in 2003 was Serdar voor een aanval op Irak maar als SP'er mocht hij eigenlijk dat niet zijn. SP was beslist tegen een aanval op Irak. Serdar was een kameraad van Harry van Bommel. Hary was niet alleen tegen een aanval op Saddam maar hij ging zelfs naar Irak om Saddam een hart onder de riem te steken. Jammer voor hem dat hij toen slechts een slappe handdruk van de tiran kreeg. Na de val van Saddam nodigde Serdar Harry naar Koerdistan uit en die ging er graag, regelmatig. Harry werd in Koerdistan als een koning behandeld en hij Harry probeerde iets terug te doen voor de slachtoffers van de chemische wapens die Saddam maakte. Door die inzet en behulp van Serdar werden vele Koerdische jongeren lid van de SP. 

Sardar kwam onlangs in het nieuws. De Nederlandse (oorlog) verslaggever Jan Eikelenboom interviewde Serdar sinds augustus twee keer voor de NOS. De eerste keer was het naar aanleiding van de Nederlandse bijdrage van 1000 helmen aan de strijdende Koerden. Serdar vond die bijdrage ronduit belachelijk. Voor het tweede interview reisde Eikelenboom naar Sardar toe. Deze bood hem bescherming aan en escorteerde hem naar vele gevaarlijke plekken. Serdar wist blijkbaar niet dat Eikelenboom uitspraken wil uitlokken omdat hij de Nederlandse bijdrage van 1000 helmen belachelijk vond. Eikelenboom deed alsof de camera uitstond maar liet het geluid opnemen. En Serdar vertelde dat ze geen IS krijgsgevangen maken maar hen meteen ombrengen. 

Na het zien van de uitzending maalden er een aantal vragen in mijn hoofd. Wat wilde NOS en Jan Eikelenboom met die manipulatie bereiken? Is het nu verstandig de Koerden in het kwade daglicht te plaatsen? De Koerden die werkelijk hulp nodig hebben, de Koerden die de kastanjes voor de hele wereld uit het vuur halen door bovenmenselijke weerstand tegen de machtige IS te bieden? Met die vragen ging ik naar bed en hoopte dat er geen aandacht verder er aan besteed. Maar in de ochtend kwam de aanval van een onverwachte hoek. De aanval kwam van de vriend en kameraad van Serdar zelf, de heer Harry van Bommel. Hary, de zogenaamde vriend van Koerden en op wie vele Koerden stemmen. Harry van Bommel is de enige kamerlid van de tweede kamer die aan de minister van buitenlandse zaken vroeg voor onderzoek naar oorlogsmisdaden van zijn vriend Serdar. 

Normaliter zou ik ook elke misdaad aan de kaak willen stellen, van wie dan ook. Ik zal dat doen met nadruk op elke. Maar ik het geval Harry van Bommel is niet op elke (oorlog) misdaad. Nee, de heer van Bommel is selectief in zijn oordeel. Hij die zijn SP vertegenwoordigd was ook bijna de enige die protesteerde tegen de luchtbombardementen op IS strijders. 

Ik vraag me af of Harry van Bommel de daden die de IS strijders plegen ook als oorlogsmisdaden ziet? Zou hij hierover vragen aan de minister van buitenlandse zaken gesteld hebben? Ik ben benieuwd! 

 

Opmerkingen

31.10.2014 09:57

Jan Eikelboom

Deze week schrijft Judit Neurink in VN: Wat gebeurt er met die gevangenen? ‘Ze komen nooit meer vrij, anders is de wereld niet veilig meer. Ze worden verhoord, en dan allemaal vernietigd’

31.10.2014 11:53

Ibrahim

Hoi Jan, lees maar..
http://www.ibrahimselman.nl/245252325/2270080/posting/wat-belicht-je-in-de-oorlogssituaties-als-journalist

28.10.2014 09:08

Jan Eikelboom

Wij hebben hem niet stiekem in de val gelokt. De uitspraak is per ongeluk opgenomen. En uitgezonden met de aanvulling dat het volgens Serdar een grap is.

28.10.2014 09:32

Ibrahim

Haha, per toeval. Ik ben mijn hele leven film/programmamaker en ik weet welke toeval jij bedoelt;)

28.10.2014 08:24

Harry van Bommel

Dag Ibrahim, Ik heb bijna dagelijks contact met Serdar. Samen proberen we t ontstane beeld te corrigeren. Onderzoek zal aantonen dat Serdar slechts deed. Harry

28.10.2014 09:31

Ibrahim Selman

Hoi Harry, 'voorkomen is beter dan genezen' wordt soms beweert. Jij, Serdar en Jan zijn alle drie beschadigd. En wie is de lachende derde? Mag een keer raden?

28.10.2014 08:26

harry van Bommel

in mijn reactie ontbreekt het woord 'stoer' in de laatste zin. Serdar deed slechts 'stoer' in Nieuwsuur