29. dec, 2014

Zal het echt het jaar van de Koerden worden?

Elke maandagochtend verheug ik me op het lezen van Erdal Balci die uit Istanboel, Turkije, schrijft. Ik hou van zijn poëtische wijze en zijn humor die soms aan het cynisme grenst. Vanochtend voorspelt hij, in zijn artikel getiteld 'Turken gaan het jaar van Koerden in', dat 2015 het jaar van de Koerden en van Erdogan, in Turkije, gaat worden. Kort samengevat schrijft hij dat de kiesdrempel van 10% die ooit door de Koerden haters was uitgevonden nu in het voordeel van de Koerden gaat werken en dat zij juist door die regel eigen bestuur en politie in Koerdistan gaan vormen. En dat is allemaal te danken aan de slimheid van Erdogan die daarmee grote stappen zet voor zijn alleenheerschappij in een Turks parlement zonder de lastige Koerden. 

Als die analyse/voorspelling zou kloppen en inderdaad in 2015 Ocelan, de gevangenleider van de PKK, vrij komt en de Koerden onder de 10% van de Turkse kiesdrempel zouden blijven waardoor ze een defacto staat zouden gaan stichten zal dat niet meer dan rechtvaardiging zijn. Rechtvaardiging voor het leed van het grootste volk op aarde dat nog onderdrukt is. Een volk dat verscheurd en verdeeld is over verschillende landen met regeringen die de Koerden met alle politieke en militaire middelen bestrijden. Een volk dat, ondanks haar onderdrukking, nu de grootste prijs betaalt voor de wandaden van de terreur van de extreem islamitische IS en tegelijk het enige volk is dat werkelijk tegen die terreur vecht en daarmee, misschien onbedoeld, de wereld beschermt in een tijd waar de beschuldigende vingers in de richting van Turkije wijzen die de IS (waarschijnlijk?) helpt. 

Het zal Erdal sieren als hij met zijn voorspelling hoopt dat 2015 het jaar van de Koerden gaat worden omdat hij als geen ander weet hoe bruut de Turkse onderdrukking jegens de Koerden was. Hij zou ongetwijfeld weten of gelezen hebben over de misdaden van het Turkse leger in Koerdische dorpen. Hij zou wel gelezen hebben hoe de Turkse militairen Koerden in hun dorpen vernederden door hen letterlijk poep te laten eten. Hoe ze dorpelingen, in het openbaar, dwongen incest te plegen. Maar dat 2015 trappelt om te beginnen is echt geen garantie voor het Koerdische volk dat het 'Koerden jaar' zou gaan worden. De geschiedenis is vol van die worstjes die voor de neuzen van de Koerden werden gehouden maar toen het echt menen was hapten de Koerden slechts lucht en maakten hun tanden stuk. 

De Turken, Perzen en Arabieren die Koerdistan bezetten zullen nooit de Koerdische volkeren vrijheid gunnen. Ze zullen blijven trachten complotten te creëren om ze onderdrukt te houden. Kobani is nu het voorbeeld hiervan. Sinds vier maanden is de stad belegerd door de wrede en machtige IS strijders. Terwijl Turkije, Iran, Syrië, Irak en alle Arabische en Islamitische landen beweren tegen IS te zijn houden ze zich stil, in het geheim helpen ze IS in de hoop dat Kobani gaat vallen. Ze willen liever een barbaarse terroristische staat aan hun grenzen hebben in plaats van een seculiere Koerdische staat of staten. 

Over 365 dagen weten we of de analyse, de voorspelling van Erdal klopt of niet.