11. jan, 2015

Wat als Charlie Hebdo Koerdisch bald was en niet Frans?

Vergelijken is in bepaalde gevallen niet goed, niet relevant en kan tot vervelende reacties leiden. Ik wil de terreuraanslagen van Parijs op Charlie Hebdo die ongeveer twintig slachtoffers maakten niet vergelijken met de aanvallen van IS op Koerdistan, het bezetten van steden zoals Shingal en de heftige strijd om de stad Kobané op Koerden te veroveren. Die twee Koerdische steden liggen officieel respectievelijk in Irak en Syrië. De reacties van de wereld op de uitputtende oorlog in Koerdistan en de aanslagen in Frankrijk wil ik ook niet met elkaar vergelijken. Ik, als Nederlander, begrijp en steun de vele en heftige reacties, demonstraties en protesten tegen de terreur die Frankrijk in het hart trof. En ik, als Koerd, probeer te begrijpen waarom de reacties op de massale moordpartijen, genocide, verkrachtingen en dwang tot slavernij door dezelfde terroristen in Koerdistan lauw blijven en niet echt serieus te noemen. Natuurlijk is het één terreur. Natuurlijk zijn het twee verschillende plaatsen, in verschillende landen. Natuurlijk gaat het om verschillende volkeren en nationaliteiten. De Fransen waren tot een half eeuw geleden kolonisten en hadden landen bezet. Bijna honderdjaar geleden speelden de Fransen een essentiële rol in het bepalen/creëren van de huidige grenzen in het Midden-Oosten. Hierdoor werd, ten onrechte en met fatale consequenties, het Koerdische gebied verdeeld, over meer dan vier landen. Turkije, Iran, Irak en Syrië, allemaal moslim landen werden de bezetters van Koerdistan en tot nu toe doen ze er alles aan, inclusief het gebruik van genocide, om Koerdistan bezet te houden. Ondanks die keiharde onderdrukking zijn de Koerden nu de enige macht die tegen de IS vecht, de IS die praktisch de macht in Irak en Syrië in de handen heeft, de Turkse regering in de zak heeft en Iran bespeelt. Ja, de Koerden in alle delen van Koerdistan, de delen die door Frankrijk en Groot-Brittannië aan Turkije, Irak, Iran en Syrië werden gegeven vechten tegen de islamitische terreur. De Koerden zijn nu de enige die echt tegen de IS vechten, delen van bezette gebieden er op veroveren en daarmee misschien onbedoeld de hele wereld verdedigen. 

In Frankrijk hebben de cartoonisten van Charlie Hebdo de terreurdaden van de islam op een satirische wijze uitgebeeld. Daarvoor moesten ze helaas hun leven verliezen, op een barbaarse wijze. Het is frappant dat de hoofdredacteur van Charlie Hebdo in oktober vorig jaar toen de heftige gevechten tussen Koerden en de IS strijders gaande waren zei dat hij zich als een Koerd voelde. Maar als hij als "Koerd" gestorven was en zijn satirische blad een "Koerdische blad" was, was de pen/potlood nooit een symbool geworden tegen de terreur. Het is beter geweest, voor hem en voor zijn collega's dat zij als Franse helden gestorven zijn.

Ik ga de vraag niet stellen waarom de wereld nu helemaal wakker en kwaad geworden en de terreur wil echt goed aanpakken maar niet de echte grote steun aan Koerden geeft die werkelijk de terreur een grote slag toebrengen. Frankrijk en andere landen helpen de Koerden met wapens en luchtsteun maar dat is niet voldoende. Ze staan machteloos tegenover Turkije en een paar rijke Arabische landen die de terroristen op een of andere in leven houden. Turkije geld als een corridor voor de terroristen. En de vrouwelijke terroriste Hayat die gelijk na het beëindigen van de aanslagen van Parijs wist Syrië te bereiken, via Turkije. Wonderbaarlijk hoe dat snel is gegaan.