19. jan, 2015

Zijn de extremisten zo slim of de grote machten zo dom?

Ik kijk naar de tv. Het nieuws vertelt over een grote demonstratie in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. De demonstratie wordt door de Russische tv rechtstreeks uitgezonden. De demonstratie is tegen het afbeelden van karikaturen van de profeet Mohammed. 

De president van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, staat op een podium en spreekt de massa. De kern van zijn verhaal is simpel: Het beledigen van de profeet Mohammed door sommigen, raakt de ziel van iedere moslim.

Hiermee is de cirkel bijna rond. Rusland gaat nu de islam Jihadsiten steunen om Amerika en het westen onveilig te maken, hen bezig te houden. Dat is een duidelijke wraak op de steun van Amerika en het westen voor de Afghaanse Jihadsiten. De Afghaanse moslim extremisten hebben met de Amerikaanse steun Rusland uit Afghanistan verjaagd en de communistische Afghaanse regering ten val gebracht. 

De Amerikaanse steun van eind jaren zeventig van de vorige eeuw leidde tot ontstaan van Taliban, Al-Qaida, Hizbullah, Hamas, IS en nog vele andere extreem islamitische groeperingen zoals Boko Haram die nu in Afrika opereert. 

Het gevaar van de extremisten komt steeds dichterbij. De radicalisering is in, is hippe. Tot nu toe beschermde Rusland, samen met Iran, de Syrische dictator Assad en daarmee wekte Poetin de woede van de extremistische soennieten zoals Al-Qaida, IS enzovoort omdat Iran en de Syrische dictator geen soennieten zijn. 

Het is nu een gevaarlijke ontwikkeling dat Poetin de Tsjetsjensche  moslims in de de strijd gooit. Het waren zijn vijanden, natuurlijk is de Tsjesjeense president een marionet van Rusland maar de religieuze empathie is onstabiel en een stabiele factor. De empathie kan gebogen worden tegen de vijanden van de islam. En de vijanden van islam zijn de cartoonisten, de mensen met vrije meningen en democraten, kortom Amerika en het westen. In ieder geval er komt een spannende fase en ik ben benieuwd hoe Amerika en het westen zich tegen die slimme zet van Poetin gaan reageren. 

Of die zet van Poetin slim is, is niet de vraag. De moslims zullen hem als vijand zien maar tijdelijk zullen graag zijn steun gebruiken.

Zijn de extremisten zo slim of zijn de grote machten zo dom?