18. feb, 2015

Zuinige steun en de propaganda machine

Vroeg in de ochtend. Het nieuws verteld over een giga ISIS offensief op de Koerdische hoofdstad Erbil. De bron is CNN. Ik kijk via Facebook naar de link van CNN. Paniek sluipt in mijn binnenste. Beelden raken in de war en het ergste scenario tekent zich af. Ik denk even terug aan de droom, eigenlijk de nachtmerrie, die ik even eerder intens had beleefd. De nachtmerrie waarin ik zag dat de wereld vergaat. Het water bedekt alles, een blauw helder water. 

Ik neem de telefoon op en bel mijn neef die voor een belangrijke tv zender werkt en vaak uit Koerdistan de situatie verslaat. Hij neemt niet op. Ik stuur een bericht. Hij zegt dat hij zo meteen live gaat vertellen. Ik doe mijn iPad aan en ga er voor zitten. Hij vertelt dat het geen grote offensief is maar een bijzonder offensief. Ruim honderd ISIS strijders probeerden, te voet, door de linies van de Koerdische strijders, de Peshmerga's, te doorbreken. Maar de peshmerga's hebben de zaak onder controle en er liggen nog tien lijken in het veld. Lijken die ISIS niet mee terug kon nemen. Na de live uitzending belt hij. Ik vertel hem over CNN en het opgeblazen van het nieuws. Hij zegt dat is weer de geslaagde propaganda van ISIS. Een propaganda waar iedereen intrapt en klakkeloos verder uitzendt. Verder vertelt hij dat de woordvoerder van de peshmerga's had verteld dat er 38 ISIS strijders waren gesneuveld. Ik vraag waarom hij er tien van maakte. Hij zegt omdat zijn zender alleen concrete getallen die te verifiëren zijn wil horen. En die tien lijken van ISIS strijders liggen in de handen van de Koerden. De zenders nemen aan de ene kant klakkeloos de info van ISIS aan en reduceren bij de Koerden alles tot het minimale. Dat geldt niet alleen voor het nieuws maar ook de steun. Amerika en het westen zijn erg zuinig op de militaire steun die ze aan de Koerden geven. Ze geven mondjesmaat wapens en munitie en controleren die nauwkeurig. Dat frustreert de Koerden, de enigen die werkelijk een oorlog van alles of niets tegen ISIS voeren en daarmee, de wereld tegen dat gevaar te beschermen. 

Ik vraag naar de verliezen van de Koerden. Mijn neef zegt dat er één strijder heeft het leven verloren. Ik bedank hem en kijk naar het Nederlandse nieuws. De item over die aanval duurt nog geen 20 seconden, inclusief het bericht dat er Nederlandse trainers in de Koerdische hoofdstad zijn aangekomen om de peshmerga's trainen, hoe die beter de ISIS kunnen bestrijden.