20. mrt, 2015

Koerdisch is de oorspronkelijke taal van Europeanen.

Voor het instappen in het vliegtuig lees is het woord 'Welkom' in alle talen. Een lange rij. Ik zie het woord niet in het Koerdisch. In diverse talen lees ik 'bien'. Ik denk aan het Koerdische woord 'bén'. Onlangs las ik in de krant dat de taalwetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat de Europese talen hun oorsprong in de Indo-Europese talen vinden. De huidige Europeanen zouden zo'n 8000 jaar geleden uit het Midden-Oosten waar het huidige Koerdische gebied ligt, naar Europa gekomen zijn. De Koerdische taal is een Indo-Europese taal. Toen ik het las was ik niet verbaasd. Sterker nog dat wist ik allang. In 1988 schreef en regisseerde ik het toneelstuk de Eeuwige Officier dat we twee seizoenen door heel Nederland hebben gespeeld (dit kan je trouwens via YouTube zien als je op mijn naam en of de naam van het toneelstuk zoekt). In het stuk bespot de intellectuele Felit de "dommige" officier Kalo die de linkse gedachtegoed aanhangt en zich niet verder verdiept dan het na-apen of papegaaien van anderen. 

Het is wel bizar dat de oermens die een Koerd zou kunnen zijn zich, nog steeds, aan moet passen. Dat de Koerd al een paar honderd jaar de verbasterde talen en vreemde talen onder andere van de vijand moet spreken. Dat het Koerdische volk na al die duizenden jaren nog steeds niet bevrijd is. Maar als ik goed nadenk dan vind ik dat bijna logisch. Het zit in de genen. De oermens zou de anderen die na hem kwamen geen kwaad doen. Hij zorgt voor iedereen en daarmee offert hij zichzelf op voor anderen. De anderen die zijn hulp vragen tijdens nood maar keren hem de rug toe als ze macht in handen hebben. Want ze zijn "trots", egoïstisch trots en kunnen het niet hebben dat een Koerd hen geholpen heeft.

In de moderne geschiedenis zijn tal van voorbeelden. In de grote strijd tussen het Ottomaanse (soennitische) rijk en het Perzische (sjiitische) rijk. Beiden vroegen de hulp van de Koerden die de structuur van prinsdommen, stammen en dergelijke feudale systemen hadden. De moderne Turkije die na de eerste Wereldoorlog ontstond was zonder de inbreng van de Koerden niet mogelijk. Maar toen Ataturk eenmaal zijn republiek stichtte moesten de Koerden zich buigen voor zijn wetten. Zelfs moesten ze hun eigen naam, nationaliteit en taal uitbannen. Het vervolg weet iedereen.

De Amerikanen konden zonder de Koerden in 2003 Saddam niet zo snel uitzetten. Maar de Amerikanen hebben de Koerden nog steeds niet erkend. Ze hebben vaak de Koerden in de steek gelaten.

En nu, in de huidige situatie van de grote terreur staan de Koerden in de frontlinies met ISIS. Ze vechten en verdedigen hun grondgebied en daarmee de hele wereld verdedigen in een lengte van duizenden kilometers. Amerika geeft hen zelfs niet rechtstreeks wapens. Ze weigert hun olie direct te kopen, alles moet via de centrale Arabische regering in Bagdad en die ziet en behandelt de Koerden als vijandige onderdanen.

Dus de Koerden hebben de eeuwige pech omdat ze de oorspronkelijke mensen van de aarde zijn. Als ze niet oppassen blijven ze nog duizenden jaren opgesloten in hun bergen en moeten de talen van de onderdrukkers spreken. En dat alles past in het lot van de Koerden. Blijkbaar waren zij de eerste twee zonen van Adem en Eva die elkaar hebben vermoord, broedermoord. Met andere woorden als de Europeanen van oorsprong Koerden zijn plegen ze op een of andere manier broedermoord, door de vijanden van Koerden (indirect) te helpen. 

 

 

Wat drijft de bloeddruk hoog? Stress? Veel zout eten? Altijd had ik last van lage bloeddruk. Vaak moest ik veel zout gebruiken om mijn bloeddruk wakker te krijgen. Stress had ik altijd. Waarschijnlijk voor mijn geboorte al. Sinds jaren is de tij gekeerd. Het is nu andersom. Mijn bloeddruk stijgt hoger en hoger. Vanmorgen had mijn bloeddruk alle reden om als een raket omhoog te gaan maar ik denk dat hij net als ik te slaperig was. Door de bel van de deur werd ik wakker. Ik besefte dat