14. apr, 2015

Noodlanding door slaap...

De piloot checkt alles. Alles klopt. Hij vraagt toestemming om te stijgen. Die krijgt hij. Het vliegtuig stijgt, de hemel in. Alles is normaal. De piloot geeft wat vluchtinformatie door. Ineens hoort hij gebonk. Het gebonk duurt langer, harder. Hij controleert alles. Het cabine personeel zegt dat niemand aan board is die aan het bonken. Het gebonk komt lager, dieper. Het is een raadsel. Hij besluit een noodlanding te maken. Het vliegtuig moet eerst kerosine kwijt, denk ik. Hij waarschuw de autoriteiten en krijgt toestemming om te landen. Hij landt. Het gebonk gaat door. In de bagageruimte is een medewerker wakker geworden. De medewerker die is na het inladen van bagage even ging liggen, viel in slaap. 

In deze details heb ik het nieuws vanmorgen niet gehoord. Het nieuws vertelde wel dat een noodlanding had plaatsgevonden omdat de piloot een gebonk hoorde, maakte noodlanding en ze vonden een medewerker die in slaap was gevallen. 

Denk eens even over de passagiers. Heel veel passagiers zijn bang voor vliegen. En diegene die niet bang waren vliegen ze, na de zelfmoord/massamoord actie van de Duitse copiloot Andreas, met een soort angst, oplettendheid. En ik kan me dan voorstellen dat je angstige momenten beleefd. Niemand gaat er van uit dat een medewerker in slaap is gevallen, wakker geworden en ging bonken. Men gaat eerdere van een negatieve gedachte uit. Zeker in de lucht waar je niets onder controle hebt en alleen aan de kunde van de piloot en de technische status van het vliegtuig geleverd bent. Men zou eerder denken aan een terrorist die zich daar heeft opgesloten. 

En wat gebeurt er nu met die medewerker, die slaapkop? Gaan ze hem ontslaan? Gaan ze de schade, met name de economische schade, op hem verhalen? En als hij niet kan betalen wat gaan ze met hem doen? 

Ik denk wel aan die medewerker. Ik krijg medelijden met hem. Dat iemand zo vermoeid is dat hij werkend in slaap valt is ernstig. Wat zou hij hebben, mankeren? Zou hij relatieprobleem of andere soort problemen hebben? Misschien vond hij het spannend om te doen alsof hij in slaap was gevallen. Ik weet niets van de oorzaken en de motieven. Maar als het vliegtuig voor een en andere reden neergestort was zou hij verongelukt zijn zonder een ticket betaald te hebben. En er zou misschien iemand zich gaan opgeven als familielid om gratis te vliegen naar de oord waar het ongeluk zou hebben plaatsgevonden. Dat deed werkelijk een Duitse vrouw na de ramp met Germanwings van 24 maart 2015. Ze vloog zelfs twee keer naar Frankrijk, gratis. 

Hoort ze dan bij de ramptoeristen?