4. mei, 2015

Nepal zet haar doden niet in het zonnetje...

De doden kunnen niet meedoen aan de dodenherdenking. Eigenlijk nergens mee. De levenden proberen de doden in het zonnetje te zetten. Dat is althans in Nederland de bedoeling is dood bepaalde activiteiten te voeren en twee minuten stil te staan. In Nepal waar duizenden mensen als gevolg van de aardbeving dood gingen worden niet in het zonnetje gezet. Ze worden zelf na hun dood misbruikt door de corrupte regering van Nepal die probeert de miljoenen euro's aan hulp te gaan beheren, controleren. Dan is het duidelijk wat controleren betekent.
Een Koerdische gezegde luidt:'In de schaamhaar van iemand woede brand een ander maakt er gelegenheid van om het te gebruiken als vuur om mee te barbecuen'. Het bizarre is dat die die corrupte mensen van de regering niet arm zijn. Nu de de arme achterblijvers eventueel wat hulp via hun doden mogen krijgen komen die zakkenvullers en stelen weer alles, van de doden.
Het moet vreselijk frustrerend zijn voor mensen die hulp hebben aangeboden om te komen te weten dat ze vooral de walgelijke corrupten hebben nog rijker gemaakt. Misschien is dit een beetje overdrijven wat ik nu zeg maar het is niet nieuw dat de hulpcenten voor andere doelen gebruikt worden dan voor diegene die voor wie het bedoeld is en dat echt nodig hebben.
Maar goed ik moet niet te lang bij deze feit blijven. Een dag voor de dodenherdenking verovert Groningen de voetbal beker en daarmee schrijft het elftal een geschiedenis. Heel Groningen viert feest. Ik hoop niet dat ze op de dag van de dodenherdenking met een kater lopen en geen twee minuten stil kunnen staan. Misschien (voor diegene die in het lot geloven) is de verovering van de beker een rechtvaardiging/compensatie voor al het leed van Groningers die de ellende met gaswinning en kleine aardbevingen hebben meegemaakt. Gelukkig dat minister Kamp en de zijnen de beker niet gaan opeisen of in hun prijzenkast plaatsten.