14. jun, 2015

Niemand weet waarom het kwaad in de mens zit...

'O, nee. Niet weer boer zoekt vrouw', dat denk ik als ik een foto op de voorpagina van de krant zie. Ik denk dat het Yvon Jaspers is, de presentatrice die symbool geworden voor de boerenliefde en hun zoektocht naar de geschikte "vrouw". Als ik mijn bril op mijn neus zet en lees, zie ik dat het niet om Yvon gaat maar om Karin Slaughter, die thrillers schrijft en miljoenen boeken ervan heeft verkocht. Ze is de derde persoon die over het kwaad geïnterviewd wordt. Vorige week las ik het interview met de joods- Amerikaanse filosoof Susan Neiman. Het eerste interview vind ik tot nu toe het pakkendst. Het gaat over de verkrachting van de Duitse schrijfster Susanne Preusker die tijdens haar werk als psychotherapeute in een gevangenis met zwaar gestraften ernstig werd mishandeld en verkracht maar ze ziet nu zichzelf niet als slachtoffer. Ze gelooft: "slachtoffer zijn is een momentopname, geen voortdurende toestand. Als ik nu nog slachtoffer ben, na zes jaar, dan heb ik verloren. En dat wil ik absoluut niet."
Het onderwerp is interessant. Het gaat er vanuit dat het kwade in de gewone mens zit, een piloot die bewust zijn volle vliegtuig met onschuldige mensen tegen een berg vliegt of de nieuwe vriend van je dochter een Jihadist kan zijn, een kille moordenaar etcetera. Bijna in alle gevallen lijken de daders zelf slachtoffers te zijn.
Het interview van de look a like van Yvon gaat over haar nieuwe superthriller 'Mooie meisjes' waar een gelukkig gezin iets afgrijselijks overkomt waardoor het leven van het gezin nooit meer hetzelfde zal zijn. Bijna hetzelfde thema heb ik gister op het Nederlandse nieuws gezien. De jonge vrouw die Facebook aanklacht ivm het verspreiden van een seksfilm, met haar waardoor haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Ja, internet speelt nog steeds een grotere rol in criminaliteit en het verval van de moraal. Denk hierbij aan kinderporno. Denk aan Robert M. die 83 Nederlandse kinderen tussen anderhalf jaar en drie jaar oud meerdere malen verkrachte, zijn verkrachtingen op internet zette en er aan verdiende. Natuurlijk zit het kwaad in de mens meer dan in het dier. Sinds mensenheugenis, sinds de geboorte van de eerste men, is het kwaad geboren. Het zit in de opvoeding, in de genen. Hitler zou een verlegen jongetje zijn die kunstenaar wilde worden. Een jonge die zielsveel van zijn moeder hield. Een jonge die na de dood van zijn moeder zeer ongelukkig was en haar portret altijd bij zich hield, aan de muur in zijn kamer hing, tot aan zijn dood. Maar dezelfde Adolf werd de oorzaak en moordenaar van miljoenen mensen waaronder zes miljoen joden.
Een moeder of een vader die haar/zijn kind, als teken van liefkozen, het monstertje of de monster noemt zou misschien bijdragen dat het kind inderdaad een monster wordt. Dat weten we niet. In de moderne tijd is het bijna standaard dat ouders scheiden en vóór de scheiding plaats vind het kind wordt geworpen aan allerlei soorten haat, kwaad en noem maar op. Het kind wordt het middel van de strijd, van de oorlog. Het ene kind kan heel goed mee omgaan en heel ver schoppen zoals Obama die zijn vader bijna nooit zag. Maar een ander kind wordt misschien een monster, een echte psychopaat zoals de verkrachter van Susanne Preusker. Waar dat aan ligt kan vele oorzaken hebben. Niemand weet exact de reden. Alles wat we beweren, gissen, kan later het tegenovergestelde worden.