2. jul, 2015

Zelfoverschatting is het begin van het einde...

De arrogantie en zelfoverschatting zullen uiteindelijk de mens breken. Dat is bijna een natuurwet geworden, een wet die de mens heeft gemaakt. De geschiedenis is vol van figuren die machtig waren maar door minachting van tegenstanders en zelfoverschatting kwamen ze een voor een ten val. Denk maar aan figuren als Napoleon en Hitler.
Ik blijf in het Midden-Oosten en refereer naar figuren als Saddam Hussein, de Sjah van Iran, de huidige Syrische president, de Turkse president Erdogan en nu ook de Kalief Al-Bagdadi van ISIS. De successen leiden naar arrogantie en daarna ongetwijfeld naar overschatting en dat zal fataal worden. Maar gezien het feit dat die figuren die niet meer voor rede vatbaar zijn en vergeten dat ze maar toch zullen mens blijven, de mens met al zijn gebreken en alle consequenties van dien.
Laat ik maar met Erdogan beginnen. Ondanks het feit dat zijn arrogantie een tik kreeg tijdens de laatste Turkse verkiezingen blijft hij arrogant en maakt misrekeningen. Ik noem maar twee van zijn essentiële misrekenden.
1. Hij onderschat de macht van ISIS en laat ISIS zijn land als corridor gebruiken voor haar strijd elders, aan zijn grenzen waar hij geen moeite mee heeft en ISIS haar gang laat gaan. Hiermee isoleert hij zich van zijn NATO bondgenoten.
2. Erdogan overschat zijn macht. Zijn arrogantie gaat zo ver dat hij niet alleen de Koerden in noord Koerdistan, dus binnen de grenzen van zijn Turkije in bedwang te houden maar verbiedt de Koerden ook buiten zijn grenzen een eigen staat te stichten. Ruim negentig jaar geleden besloot zijn voorganger en stichter van het huidige Turkije het bestaan van de Koerden te ontkennen en probeerde hij ze te assimileren. Kijk nu naar het resultaat. 13% van heel Turkije stemt op een Koerdische partij. De Koerden (tussen 30 en 50 miljoen in heel Koerdistan) beseffen langzaam dat ze ook recht op het bestaan hebben als een onafhankelijk volk. En dat kan je vandaag de dag niet meer tegen houden. Door de arrogantie en zelfoverschatting van Turkije wordt ISIS sterker, ook aan zijn grenzen. ISIS die nu lief doet tegen Turkije kan straks anders doen. Waarom? Omdat Al-Bagdadi, de Khalif van de zogenaamd de Islamitische Staat nu Erdogan nodig heeft. Al-Bagdadi heeft niets voor niets de naam van zijn organisatie van ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië) tot IS (Islamitische Staat) verandert. Dat houdt in dat hij geen enkele grens erkent en zijn islamitische staat moet overal heersen. Maar Erdogan en de zijnen zijn overtuigd dat IS ISIS blijft en dat een tijdelijke macht is dat langzaam voorbij sterft. Dus, hij wil liever ISIS steunen ten koste van een groot deel van eigen bevolking en van Koerden, een volk dat vreedzaam aan de grens met Turkije wil leven.
Nu IS niet alleen in Irak en Syrië haar macht vestigt maar bijna in het hele Midden-Oosten is eigenlijk te laat voor Erdogan. Hij protesteerde gisteren tegen de grote aanval van IS in noord Sinaï, Egypte. Maar zo'n protest laat de heer Al-Bagdadi koud. Hij weet dat hij macht heeft, dat hij overal kan toeslaan. In Egypte, Koeweit, Saudi-Arabië, Yemen, en de hele Perzische golf. Zelfs heeft IS beloofd Hamas van de macht te verdrijven. Weet men wat Hamas is? Hamas heeft een Palestijnse regering in Gazastrook gevormd en is vel tegen het bestaan van Israël en tegen de gematigde Palestijnse regering van Abbas. Ze zijn soennieten en hangen dezelfde idealen van IS aan. Maar puur en alleen omdat Hamas door de Sjiitische Iran gesteund wordt wil IS hen elimineren. In feite deelt IS nu de laken in het Midden-Oosten uit. Straks, als IS sterker wordt, mede door het huidige beleid van de huidige islamitische Turkije, moet Erdogan voor zijn partij en zijn positie vrezen. Hij moet dan in Al-Bagdadi zijn meerdere erkenen en het hoofd buigen. Nota bene het is niet voor niets dat Al-Bagdadi de profeet Mohamed op aarde vertegenwoordigt of niet soms?zelf