17. jul, 2015

Weghalen die bedelaars uit het straatbeeld...

De zon hangt hoog en lijkt op een generaal na overwinning op de vijand. De terrassen op het plein in Den Haag zijn vol. Dichterbij de regering kan je bijna niet komen. In die drukte valt me op dat vele mannen met pakken lopen. Vrouwen dragen nette zomerse kleren. Losse kleding die niet fanatiek zijn in het bedekken van de vrouwelijke lichaamsdelen. Ik loop van mijn werk naar mijn auto die ergens bij het SER gebouw staat geparkeerd. Een jonge man, met een blonde stoppelbaard, zit op de grond met de rug tegen een muur. Hij kijkt me aan en vraagt geld. In zijn rechterhand, tussen zijn wijs-en middelvinger, houdt hij een bruin sigaret, een jointje. Bij het zien van het jointje kokhals ik. Ik loop verder zonder aandacht te geven aan de man en zijn verzoek om geld. Ik heb bloedhekel aan bedelen. Bedelen is een aan aanslag op je gemoedstoestand. Ik begrijp echt wel dat bepaalde mensen geen cent te besteden hebben maar bedelen is het slechtste middel. Bedelen wordt vaak door handelaren misbruikt. Er zijn bendes die mensen verminken om van hen productieve bedelaars te maken.
Onlangs was ik met vakantie, in een welgestelde Spaanse havenstad, waar diverse bedelaars waarschijnlijk het goed hebben door ten onrechte geld van mensen krijgen. Ik heb het niet over de creatieve mensen die grappig zijn. Een bedelaar die zich als een baby in een kinderwagen vermomd had en bepaalde babygeluiden produceerde was erg leuk. Bedelaars als een stambeelden en muzikanten geef ik voor hun creaties maar iemand die van zijn handicap misbruik van anderen maakt door aanslag op zijn/haar vizier te doen negeer ik. In die stad waren bedelaars die ik niet kon aanzien maar die waren er, dagelijks. Een van hen was een jongeman. Hij was blijkbaar geopereerd aan zijn bovenbeen. Hij stond met een zeer korte broek om zijn litteken die hij aan de buitenkant van zijn dij had tentoon te stellen. Zijn dunne armen staken uit een mouwloos hemd. Hij stond op krukken midden op een drukke boulevard. Ik heb geïnformeerd en heb begrepen dat die man zeker inkomsten krijgt van de overheid. Dan vraag ik me af waarom mag hij daar staan. Een andere bedelaar, een dertiger, was zonder onderbenen en liep op zijn knieën. Dan zeg ik fijn dat je zo lekker wilt lopen maar houd je hand niet voor anderen op. Ga meedoen aan Paralympische sporten. Misschien win je een prijs, verdien je veel geld. Want hij zag er gezond uit. Hij leek op een worstelaar. Hij kon zo olie-worstelaar worden en winnen want de tegenstander zou minder grip op hem hebben.
Ik wil het niet hebben over de bedelende vrouwen die elke dag een ander kind/baby meenemen, het kind een slaappillen geven zodat het hoofdje op de schouder blijft hangen. Gewoon weghalen uit het straatbeeld. Als blijkt dat ze echt niets hebben moet de regering hen een uitkering geven.
Kom op we zijn in Europa. Als er geen maatregelen genomen worden krijgen we straks een invasie van miljoenen Grieken. Nee? Nee, inderdaad niet, de Grieken komen niet bedelen. Ze eisen het geld op, het is hun recht want ze zijn Europeanen. Bovendien 'het ligt niet aan de Grieken zelf. Het ligt aan de Euro.' Dat heb ik ten minste van een bekende SPer gehoord die een zetel in de Tweede-Kamer bezit. Met andere woorden als de Grieken geen euro als nationale munt hadden gebruikt waren ze niet aan de grens van faillissement gestaan en hadden helemaal geen behoefte aan de financiële hulp van Europa.