18. jul, 2015

Kanibalisme onder de dieren schijnt normaal te zijn.

Je zou niet geloven dat een lieve moederkonijn haar jong op zal vreten. Het tegendeel is wel waar, althans dat beweert Monica Wesseling in dagblad Trouw van vrijdag 17-7-15: 'Veel zoogdieren worden in noodsituaties kannibaal. Zo veranderen konijnen, althans de moertjes, in geval van ernstige ondervoeding of andere vormen van stress dan wel onervarenheid tijdelijk in vleeseter en eten hun eigen jongen op.', Het schijnt dat bijna alle dieren hun jongen opeten.
Ik vind de kannibalistische manieren van de leeuwen en beren het meest spectaculaire, van alle anderen dieren. 'Beren, ijsberen en leeuwen doden moedwillig jonge soortgenoten. Dat wil zeggen, de mannen. Dit doden is niet zozeer door honger gedreven als wel door 'nijpende voortplantingsbehoefte'. Door de jongen van de vorige partner van de berin of leeuwin te doden, wordt het wijfje eerder weer vruchtbaar, zodat de nieuwe man zijn genen kan doorgeven. De gedode jongen worden natuurlijk opgegeten. Vlees is vlees.'
Het gaat me hier niet om de nijpende noodsituatie als honger. In dat geval kan heus die leeuwin en berin het begrijpen. Daarvoor heeft ze genoeg hersenen en zal de natuurlijke hongerdrang begrijpen en misschien zelfs meedoen aan het eten van haar jong. Ik vraag me af hoe krijgen de heren het voor elkaar hun nieuwe partners te overtuigen, zonder noodsituatie, hun jongen te laten doden? Hoe accepteren de dames dat en waarom? Waar blijft die sterke moeder-kind band die we allemaal moesten geloven. Waarom gaan ze de moordenaars van hun jongen niet te lijf? Of hebben de heren het werk goed voorbereid? Gaan de heren eerst hun mannelijkheid laten zien en de dames helemaal gek maken van genot zodat ze aan niets anders denken en voelen behalve aan seks, het enige instinct dat blijft werken? Dat ze zo geil raken dat ze misschien zelfs het doden van hun jongen suggereren en ervoor collaboreren? Waarom staan leeuwinnen en berinnen toe dat hun jongen gedood worden? Om weer vruchtbaar te raken? Zou dat te maken hebben met de overgang, de naderende vergankelijkheid? Maar het kan, alles kan. Ik ben helaas geen gedragswetenschapper, geen gedrag onderzoeker maar als de mens die zogenaamd over goede hersenen beschikt en eigen kinderen doodt voor een andere partner die hij/zij slechts via het internet kent en dus niet persoonlijk waarom zouden de dieren dat niet doen?
Ik ben eigenlijk benieuwd of de vrouwelijke apen, met name chimpansees, zouden toestaan dat hun jongen door stoere chimpansee mannen gedood worden, voor welke reden dan ook?