31. jul, 2015

Wat zou jij doen als je Koerd was?

Iedereen heeft de mond vol over het masterplan van Erdogan waardoor hij de steun van de NAVO krijgt voornamelijk van de Amerikanen die waarschijnlijk weer de Koerden in de steek laten, omwille van Turkije, terwijl ze de enige echte bondgenoot waren in het bestrijden van de terreur van ISIS, in de Tijd dat Turkije ISIS hielp, en waarschijnlijk nog steeds helpt.
Of bestrijden de Amerikanen ISIS niet echt? Willen ze ISIS behouden en ze gebruiken als hun vechthondje en dat misschien allang met de Turken afgesproken? Er zijn waarschijnlijk bewezen hiervan. Een reportage gemaakt dichtbij Shingal, de Koerdische/Yezidi stad die vorig jaar door ISIS ingenomen werd. De stad waar ISIS honderden mensen vermoorde. De stad waaruit tienduizenden mensen moesten vluchten en ja, het is de stad die de directe reden was voor Amerika om in te grijpen. In die stad, in die chaos kwamen de strijders van PKK en hebben mede het leven van een paar duizend vluchtelingen gered en hen hielpen naar Syrië te vluchten.
De opnames van die zijn gemaakt bij de autoweg die Syrië en Irak met elkaar bindt. Peshmerga's vertellen terwijl ze over de weg kijken. De weg die naar Singal leidt. Die weg kan elk moment ingenomen worden door de Koerdische peshmerga's, dat beweren ze. Maar dat mogen ze niet doen. Ze mogen de troepen van ISIS niet aanvallen. De voertuigen van ISIS die zich in totale vrijheid verplaatsen, wapen en andere goederen vervoeren. Van Amerika mag ISIS die weg gebruiken, sterker nog: de Koerden mogen zich niet mee bemoeien. En ook de stad Singal zelf. De Koerden kunnen elk moment de stad innemen maar dat mag weer niet van Amerika. Moet wel gezegd worden dat na hebt bevrijden van bepaalde delen van de stad vormden de PKK kantons en gingen die besturen volgens hun politieke normen en systemen. Of dat verstandig was? Het is ook niet verstandig dat de media van PKK de andere Koerdische troepen van Peshmerga's aanvalt en alleen de eigen strijders verheerlijkt. Maar PKK neemt deel ook op andere fronten in zuid en west Koerdistan (Irak en Syrië). Ze zijn actief in de strijd tegen ISIS. Wordt hun invloed te groot voor Turkije en Amerika? Komt het door de laatste Turkse verkiezingen? De politieke partij die 13% van de stemmen behaalde en Erdogan van de super president afhield wordt door Turken als een deel van PKK gezien. Wil Erdogan, met de steun van NAVO, de schijn wekken dat hij ook ISIS bestrijdt om over een paar weken de nieuwe verkiezingen met een grote meerderheid te gaan winnen?
Natuurlijk komt iedereen voor eigen belangen op, Erdogan ook. En hij is slim. Maar waarom trapt NAVO onder leiding van Amerika in zijn manoeuvres? Waarom wil Amerika en de beschaafde wereld niet dat Koerden in vrijheid leven? Waarom blijven de Koerden met zijn ruim 40 miljoen mensen zonder vrijheid? Weet Amerika en de wereld niet dat wanneer het Koerdische probleem niet opgelost is en zij niet het recht krijgen om zelfstandig te leven de problemen in het Midden-Oosten altijd blijven bestaan?
Wat zou jij doen als je Koerd was?