2. aug, 2015

Gay Pride in Iran of Saudi-Arabië, dat moet kunnen...

Ik herinner me een keer, heel lang geleden dat ik bijna vast kwam te zitten tussen de massa dicht bij het Rembrandtplein. De steeg was bomvol, bijan net zo vol als de bussen in landen als Afghanistan en Pakistan. Bijna net zo vol als de dubbeldekkers in Bagdad van jaren zeventig. Gewoon als sardines in een blik. En dan te weten dat je door die massa moest op de dag van Gay Pride. Ondanks het feit dat je hetero ben maar je denk dat al die mensen om je heen homoseksueel zijn. Het was de langzaamste rit van bijna 50 meter die ik ook gelopen heb. Ik overdrijf niet als ik zeg dat een slak misschien nog sneller zou gaan, in een open veld. Het was de eerste keer en meteen de laatste dat ik me in het centrum van Amsterdam begaf tijdens een Gay Pride. Die keer wist ik werkelijk niet dat een festival gaande was. Ik ging om een broodje falafel te scoren maar belande in de massa homoseksuelen en hun sympathisanten.
Het is misschien een kwestie van smaak of juist niet. Maar ik ben liever niet tussen de massa, zelfs ook niet voor muziekfestivals. En helemaal niet bij een parade als Gay Pride. Ik gun die mensen natuurlijk een heerlijke dag maar ik vindt een paar fragmenten op het nieuws meer dan voldoende. Ik heb er niets mee. Ik bedoel ik heb niets met zich laten zien en pronken omdat je anders van aard bent, zo bent geboren. Ik kan me wel iets bij voorstellen als je een minderheid bent, onderdrukt bent, in opstand komt, overwint en die overwinning moet gaan vieren. Maar om elk jaar een feest te gaan maken met duizenden vind ik overdrijven. Het is natuurlijk goed voor het bedrijfsleven en mensen die van festivals en feesten houden maar niet voor mij. Bovendien is het houden van Gay Pride in Amsterdam is geen uitzondering. Amsterdam is een van de meest (ja, nog steeds) tolerante steden van de wereld, meest kunstzinnige en meest open voor iedereen die anders is.
Ik zou graag zo'n parade ergens in Iran willen zien, in de hoofdstad Teheran. Of in Afghanistan, Pakistan Dat zou fantastisch zijn. Het zou mooi zijn als we die parade van al die varende en lopende homoseksuelen en hun sympathisanten naar een grote stad in Saudi-Arabië verplaatsen waar de tolerantie nul komma nul is. Waar de hypocrisie in zijn bloei is. Landen waar misschien de meeste homoseksuelen leven maar vermomd door het leven gaan als hetero's, strenge hetero's.
Zou er ooit een dag komen waar inderdaad in al die intolerante landen zulke festivals plaats vinden? Niets verbaast me. Dan kunnen al die christelijke, joodse en islamitische homo's uit de provincies van Europese landen waar enigszins homofobie heerst de kast komen. Dan zal de hypocrisie een klap in het gezicht krijgen.