12. aug, 2015

Niet iedereen heeft een kont van staal!

Een scherpe pen hebben, een woorden kunstenaar zijn en met zinnen toveren wil niet zeggen dat je niet hypocriet kunt zijn. De eerste column van de zomercolumnist Ouariachi die, samen met andere twee columnisten, de vaste Trouw columnisten voor een paar weken vervangen vond ik sterk en gedurfd. Ik bespeurde bij hem een vleugje imitatie van Youp van t' Hek. Het ging over woorden die bepaalde mensen niet graag dat zien gebruikt worden en Ouariachi vindt die mensen zonder kloten en noemt ze zeikwijven. De tweede column, althans die ik van hem lees, heeft hij onder de titel 'uitnodiging' gepubliceerd op de achterpagina van de Verdieping van Trouw. Ik heb sterk het vermoeden dat hij jaloers is dat hij niet uitgenodigd is maar een vriendin van hem wel om een kopje koffie bij het koninklijke echtpaar te gaan drinken. Hij raad haar aan niet te gaan want het koninklijk echtpaar is weliswaar geen dictator als die van Noord-Korea maar zowel de koning en de koningin hebben weleens goede contacten met ongure leiders van de wereld. Ouariachi bekritiseert vervolgens Grunberg die schreef over zijn lunch met de minister van justitie en zal hem in het vervolg gaan controleren of Grunberg zou durven kritiek op die minister te leven.
Uiteindelijk wil Ouariachi de rollen omdraaien en het koninklijk echtpaar bij hem thuis uitnodigen om ze een kop koffie te bieden en pittige vragen stellen over hun onmacht. Over of het wringt dat de koning op het ene moment het glas heft met Poetin en op het andere moment de slachtoffers van (door schuld van Poetin) MH17 ontvangt?
Ik wil niet vervelend doen maar kritiek op het Nederlandse koninklijk echtpaar uiten is makkelijk en heeft geen consequenties. Als Ouariachi echt kloten had had hij die vriendin niet afgeraden in te gaan op de uitnodiging maar had haar aangemoedigd om vragen te stellen want er zijn wel vrouwen (om in de termen van Ouariachi zelf te spreken) met kloten. Wat denkt hij dat wanneer hij het koninklijk echtpaar op visite krijgt en het glas met hen opheft dat hij op dat moment durft zulke vragen te stellen? Ik denk dat hij hetzelfde zal doen wat de koning deed toen die een biertje met Poetin dronk. Het zal bij de beleefdheden blijven. Ouariachi zal een selfie met hen gaan maken en ermee pronken. Hij zal totaal anders over het echtpaar schrijven dan hij nu roept. Hij zal vergeten dat Maxima de dochter van een minister is die een junta regime had gediend. Hij zal alles vergeten want hij zou, als gast heer proberen hen te vermaken, ook als hij weet dat ze contacten hebben met de ongure vorsten van de wereld.
Niet iedereen is bestand tegen ijdelheid. Niet iedereen is bestand tegen hypocrisie en niet iedereen heeft een kont van staal die hij niet kan draaien!