16. sep, 2015

Wissel de directeur van de Turkse weekblad Nokta met de maker van Lucky-TV

Satire kan leiders en bekende belangrijke mensen op scherp zetten. Er zijn velen die dat waarderen en lering van trekken. Niet iedere leider waardeert satire. Onder de leiders die satire niet waarderen behoort de Turkse president Erdogan. Hij heeft besloten de oplage van het weekblad Nokta in beslag te nemen en de hoofdredacteur te arresteren. Waarom? Omdat het weekblad Nokta heeft een montage gemaakt van een aantal foto's. In die fotomontage zien we Erdogan een grote grijns op zijn gezicht een selfie maken terwijl achter hem wordt de kist van een gesneuvelde Turkse militair gedragen. Nokta betekent, in het Arabisch, mop/grap. Ik denk dat het in het Turks dezelfde betekenis heeft. In dat geval zegt de naam genoeg. En als een "democratische" president van een "democratisch" land moet je dat kunnen begrijpen en sterk in je schoenen staan om te lachen om zulke grappen. Want die grap is niet zo maar uit de lucht gegrepen. De redacteuren van Nokta hebben die foto gemonteerd naar aanleiding van wat de president zelf had gezegd bij de begrafenis van een van de omgekomen soldaten. Hij had namelijk gezegd: "Hoe blij kunnen zijn familie en zijn vrienden zijn, nu hij een zeer heilige plaats heeft bereikt". Dus de redacteuren die met grappen bezig zijn hebben dat letterlijk in een foto vertaald omdat mensen een selfie maken als ze blij zijn. En Erdogan zei dat het martelaarschap iets is om blij mee te zijn".
Ik vind het eerlijk gezegd sterk gemaakt en origineel bedacht. En de Turkse president had er om de mop moeten kunnen lachen. Maar Erdogan is geen koning Willem Alexander die bijna dagelijks zich zelf ziet belachelijk gemaakt worden op een serieuze TV programma op een bekende publieke omroep. Niet alleen hij maar vooral zijn geliefde koning die (ten onrechte) bespottelijk gemaakt door een bespottelijke lach die zij in de werkelijkheid niet heeft.
Maar goed. Turkije is geen Nederland en Erdogan is geen Willem Alexander. Je zou bijna hopen dat de Nederlandse programmamaker van Lucky TV omgewisseld wordt met de Turkse directeur van Nokta Murat Capan die Lucky TV een serieuze humor van een hoge kwaliteit en subtiliteit zou bezorgen terwijl de maker van Lucky-TV in Turkije gedwongen zou worden om op te houden met die bijna dagelijkse flauwekul, of hij geresteerd worden. Dan zou het een win-win situatie opleveren.
Ik zou dan erg benieuwd zijn wat zou de directeur van Nokta de heer Murat Capan voor grap gaat maken over de Turken die in Nederland geboren zijn en steeds voor Turkije kiezen. Niet alleen als het Turkse elftal van Nederland wint maar wanneer duizenden Turken met evenveel Turkse vlaggen door Rotterdam demonstreren tegen Nederland die zogenaamd de kant van de Koerden kiest.