3. okt, 2015

Rusland deelt straks de lakens uit in het Midden-Oosten

De rollen worden omgedraaid. Rusland neemt de macht over van Amerika en van de NAVO in het Midden-Oosten. De Syrische president en de Iraakse premier vragen de Russische steun bij het bestrijden van hun tegenstanders. Rusland voert dat onder de vlag van het bestrijden van ISIS maar we weten inmiddels wat dat betekent. Heeft Poetin het trucje van Turkije geleerd, van de Turkse president Erdogan? Wat sluwheid betreft zijn ze beide geduchte "tegenstanders" en niemand doet er iets minder voor de ander. Want ruim twee maanden geleden deed Turkije hetzelfde trucje dat Rusland nu doet: onder de bewering ISIS te bestrijden bestrijden ze hun eigen vijanden. In het geval van Turkije is het een directe vijand, de Koerden namelijk die niet alleen de mars van ISIS hebben gestopt maar ook veel grondgebied uit de handen van ISIS terugveroverd. Rusland bombardeert de tegenstanders van de Syrische president en onder die tegenstanders zullen de Koerden ook gebombardeerd worden. Dat is iets minder verrassend dan in het geval van Turkije was, bij haar bombardement op de Koerdische stellingen. De verrassing zat hem toen in de steun van de NAVO bij haar zogenaamde bestrijding van ISIS terwijl ze eigenlijk ISIS steunde door de Koerden zwak te maken. En Amerika en het westen zagen dat maar wat deden ze? Misschien hebben ze hun ongenoegen geuit maar wat doet Turkije met die ongenoegen. Ze laat het naast zich neer en lapt het aan haar laarzen. En in plaats om enigszins terughoudender te zijn bij het bestrijden van de Koerden verharde Turkije haar positie.
Onlangs was de Turkse president in Moskou aanwezig bij de opening van de grootste moskee van Europa die tienduizend (Russische) gelovigen de ruimte geeft om tot Allah te bidden. Die moskee werd door niemand minder dan de Russische president Poetin geopend. Onder de aanwijzingen was ook de Palestijnse president Abbas. Een paar dagen voor de opening van die moskee in Moskou verkondigde de rechterhand van Abbas dat hij tegen de Koerdische strijd is die Syrië is omdat die Syrië zou kunnen opdelen.
Het kwartje valt. Rusland gaat het Midden-Oosten beheersen met de indirecte toestemming van Amerika. Amerika en Europa die sinds kort ruimte hebben geven aan Iran die een rol wil gaan spelen in de hoop dat er een balans komt vergissen zich dierlijk. Iran kan veel beter uit de voeten met Rusland (beide landen beschermen de Syrische regering en doen onderling zaken met elkaar) dan met Amerika en (west) Europa. Ja, die balans komt maar niet zoals Amerika en Europa denken of misschien willen. Amerika en Europa gaan de Koerden met deze stap verraden en hen weer in de handen van de bezetters van Koerdistan geven. Want Iran, Turkije en Irak hebben een verdrag uit 1937 die hen, in alle gevallen verenigt, wanneer het om het bestrijden van de Koerden gaat. Nu krijgt Turkije haar zin dat de Koerden geen staat gaan vormen en het Koerdische gevaar tot minimaal wordt beperkt. In ruil hiervoor accepteert Turkije dat de Syrische president blijft om het gevaar van Koerden ook aan de grens met zijn land te beëindigen. De Syrische president wordt met de steun van Rusland en Iran sterker en steker. Iran gaat de teugels in Irak strakker trekken door de Koerden daar onderling te laten vechten en voor de Sjiitische regering buigen.
Uiteindelijk zijn alleen de Koerden het kind van de rekening.