9. okt, 2015

Er zijn ook eerlijke mensen!

Gelukkig heb ik nooit een ernstige auto-ongeluk gehad. Ik heb wel vaak schades gehad, bijna allemaal door anderen veroorzaakt, zonder mijn aanwezigheid. Het ernstigste was twintig jaar geleden. Ik had een nieuwe auto die nog geen jaar oud was. Het was mijn allereerste nieuwe auto en tegelijk de laatste. Ik was terug uit Duitsland na een werkbezoek. Aan tafel zat ik te lunchen toen ik een enorme klap hoorde. Ik rende naar buiten en zag een vrouw bewegingloos liggen, haar fiets lag een paar meter verder. Ik keek links en zag een man liggen, verder lag een motor die een gleuf in de asfalt had gegraven. De man lag naast mijn auto. Ik ging er heen en zag dat de motor zich in mijn nieuwe golf had geboord. Even later lande een traumaheli en de vrouw werd naar een ziekenhuis gevlogen. De man reed (was berucht met snel rijden in de straat) waarschijnlijk 150km per uur. Ik heb de zaak aan de verzekering gelaten en de sluwe dealer repareerde mijn auto die ook mijn bankrekening met dertienhonderd gulden lichter maakte. Sinds dien liepen mijn auto's zes keer schades op. Vijf keer zonder mijn aanwezigheid en zonder een melding van de dader. Een keer stond ik naast mijn auto die voor de supermarkt geparkeerd stond. Een auto die naast mijn auto wilde parkeren raakt de achter-linker-deur van mijn auto. Hij boorde er een gat in. De bestuurde was een zeer oude man met zijn vrouw die nog ouder leek. Ik kreeg medelijden met hem en stelde hem gerust. Ik was bang dat hij een hartaanval zou krijgen. Ik reed weg en maakte er geen zaak van.
Ook tijdens mijn vakanties heb ik het een en ander meegemaakt. Ik verzekerde nooit de huurauto's in het buitenland. Ik was te zeker van mezelf. Maar tijdens mijn vakantie een jaar geleden raakt een Spanjaard, in een rotonde, de rechtsachterzijde van mijn auto. Hij reed door en ik stond met lege handen. Voor de blikschade die hij veroorzaakte moest ik zevenhonderd Euro bij het huurautobedrijf betalen. Sindsdien neem ik de volledige verzekering voor mijn rekening. Het is maar goed ook want de laatste keer in het buitenland toen ik terugkeerde van een diner zag ik een behoorlijke deuk in mijn auto die geparkeerd stond. Ik sprong bijna een gat in de lucht. Niet omdat ik op de eerste dag die schade kreeg maar omdat ik verzekerd was.
En gisteren kwam ik van mijn werk terug. Ik stapte in mijn auto en zag een briefje onder de ruitenwisser liggen. Ik dacht aan een boete. Verbaasd. Want ik liet het parkeerbonnetje zichtbaar in de auto staan. Ik stapte uit en keek naar het briefje. Het was van een advocaat waarop stond dat ik bij schade moest contact nemen. Ik dacht dat het een reclame flyers was en wilde gaan rijden. Ik ging achter het stuur zitten en voor ik ging rijden dacht ik: 'laat maar even de auto inspecteren'. En jawel, het was blikschade. Ik belde het nummer en kreeg de advocaat aan de lijn. Bij de vraag of hij zelf de schade had veroorzaakt antwoordde hij instemmend. Ik bedankte hem voor zijn eerlijkheid. Het was een historisch moment.