20. okt, 2015

Amerika heeft veel voor vriend Saudi-Arabië over!

Op het Facebook van een bevriende tv-programmamaker die in zuid-Koerdistan woont en werkt zie ik een foto van hem naast een verkeersbord langs de weg naar de stad Mosul in Irak. Op het bord staat dat Mosul op een afstand van 30km ligt. Zijn commentaar op de foto luidt: ‘binnenkort gaan de Peshmerga’s Mosul veroveren.’
Gezien de binnenlandse geschillen tussen de politieke partijen in zuid Koerdistan ben ik een beetje verbaasd. Het lijkt me niet geloofwaardig. Ik kijk naar de datum van het bericht. Het bericht is maar een uur oud. Ik probeer hem telefonisch te bereiken maar hij is niet bereikbaar. Mijn neef die samen met hem werkt is wel bereikbaar. Ik vraag of de Peshmerga’s echt van plan zijn Mosul te veroveren want de Koerdische president heeft altijd gezegd dat de Peshmerga’s alleen de Koerdische gebieden die in de handen van ISIS liggen willen veroveren. Mosul vormt officiel geen deel van Koerdistan. Er wonen vele Koerden in de stad die bijna een kwart van de bewoners vormen maar de stad behoort officiel bij Irak. Natuurlijk hoort heel zuid-Koerdistan officieel bij Irak maar dat is iets anders. Voor dat mijn neef een antwoord op mijn vraag of de Peshmerga’s Mosul gaan veroveren zucht hij eerst diep en zegt:’Ja, er zijn geruchten dat het gaat gebeuren. Alleen ik begrijp niets van want Shengal die voor een deel door de Peshmerga’s veroverd is en waar de Koerden elke moment de stad kunnen op ISIS veroveren, mogen niet in actie komen om de rest van de Koerdische stad te veroveren.’ Shengal kwam vorig jaar in het nieuws toen het door ISIS bezet werd en duizenden Yeziedies werden vermoord, gevlucht, verkracht en verkocht.
Het nieuws dat Amerika niet wil dat de Koerden Shengal gaan veroveren had ik eerder van een bevriende Koerdische Peshmerga commandant gehoord die even met vakantie in Nederland was. Mijn heeft bevestigt dus wat die Koerdische commandant had gezegd, dat de Koerden, van Amerika, Shengal niet mogen veroveren. Hij vertelt ook dat ISIS nu erg zwak is en die zwakte komt waarschijnlijk door de Russen.
Ik beëindig het gesprek met mijn neef, sla de krant open en lees een artikel met de titel “Bombardeert Rusland ‘gematigden’? Het komt naar voren dat Russen zijn duidelijk in hun doelen. Amerika is niet duidelijk en brengen mensen in de war. De Russen bombarderen alle islamitische groeperingen die tegen de Syrische president vechten. Onder die groeperingen zijn ook islamisten, jihadisten, die door Amerika als gematigd gezien worden en ook gesteund worden. Bijvoorbeeld het vrije Syrische leger en Ansar Al-Sham worden door Amerika gesteund en hebben zelfs vertegenwoordigers in Amerika die pr doen voor die organisaties. Maar die groeperingen vechten zij aan zij met Al Qaida die door Usama ben Laden tot leven was geroepen. Ja, je leest het goed. Al Qaida die verantwoordelijk is voor de aanslagen van 9/11 en de reden was dat Amerika Afghanistan aanviel en de regering van Taliban, die AL Qaida steunde, ten val bracht.
Ik zie dat de geschiedenis zich weer herhaalt. Amerika heeft jihadisten als Usama ben Laden gesteund met financiële en militaire middelen tegen de Russische (De Sovjet Unie) bezetting in Afghanistan. Die steun leidde tot de overwinning van de jihadisten. De Sovjet troepen hebben zich uit Afghanistan teruggetrokken. Daarna heerste in Afghanistan een enorme chaos en er kwam de Taliban aan de macht. En Taliban maakte van Afghanistan een trainingskamp voor moslimextremisten waar de daders van 9/11 getreind werden en Amerika in het hard troffen. Toen was maar alleen Al Qaida en nu zijn het tientallen extremistische groeperingen waaronder ook ‘gematigde’ die steeds het vertrouwen van Amerika hebben en zelfs in Amerika, openlijk, de Taliban steunen. Zo iets kan alleen maar in Amerika en Europa. Komt dat door de grote vriend Saudi-Arabië?