23. okt, 2015

Als het maar bij het schreeuwen en de leuze blijft...

De verruwing in de maatschappij stijgt. Begrip voor elkaar verdwijnt. De agressie gaat gepaard met het uiten van meningen. Zijn de mensen soms hun verstand, hun fatsoen kwijt?
Het lijkt dat de vlam van agressie en intolerantie snel heel Europa waaronder Nederland te vatten heeft. Terwijl in het tolerante Zweden (waarschijnlijk een racist die zich als een grappig figuur aankleedt, een Duitse helm uit de tweede wereldoorlog draagt met een zwarte masker) een moordenaar eerst met kinderen op de foto gaat en daarna hen met een zwaard steekt blijft de leuze van anti-Asielzoekers in Nederland in mijn hoofd malen en herhalen: AZC weg ermee. AZC betekent Asielzoekerscentrum. Sinds weken komen meer asielzoekers naar Europa, naar Nederland vooral uit Syrië. In Syrië woedt een oorlog, al vier jaar. De Syrische steden zijn in puin. Het lijkt of god daar de teugels van alle agressie heeft losgelaten. Iedereen vecht tegen iedereen. Binnenin Syrië zelf zijn zeven miljoen vluchtelingen. Een hoger getal dan die zeven miljoen is naar het buitenland gevlucht. Een klein deel daarvan heeft Europa bereikt. Het zijn vooral de vluchtelingen die in Turkije, in tentenkampen, verbleven die naar Europa komen. Is het terecht dat Turkije druk op Europa uitoefent door de vluchtelingen te stimuleren naar Europa te gaan? Turkije was nooit neutraal in het conflict van Syrië. Turkije wilde persé een einde maken aan de Syrische regering onder leiding van president Assad. Hierbij werd ze gesteund door Saudi-Arabië en de golfstaten. Amerika en Europa wilden ook dat Assad zijn bezem pakte. Uit die wil benaderden ze groeperingen die Assad aan de kant zouden zetten, dat dachten ze. Ze steunden de Syrische oppositie die heel snel veranderende in verschillende extremistische groeperingen. Een ervan werd super sterk en noemde zich de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS). Deze organisaties bevat militaire strategen van Saddam Hussein die Irak tussen 1968 tot 2003 regeerde en zijn land in de ene oorlog na de andere stortte. Deze strategen zijn in feite heidenen en in geen enkele god geloven. Edoch gebruiken ze de islam, de zogenaamde islam van de tijd van de profeet. De meedogenloze ISIS heeft de hele wereld laat schrikken door massamoorden en deportaties op en van andersgelovigen. Maar ook op moslims die niet volgens hun strenge regels leven. Ze zijn berucht geworden door onthoofdingen en handel in vrouwen. Ze hebben de slavernij weer geactiveerd. De landen als Turkije, Saudi-Arabië en de golfstaten die aanvankelijk hen steunden moesten achter hun oren krabben. Het werd voor hen steeds moeilijker om ISIS te blijven steunen. Ze moesten officiel vechten tegen de organisatie.
Het nieuws dat ISIS veroorzaakte, dat vele Europese moslimjongeren er heen gingen om te vechten tegen het westen en de aanslagen in Europa zelf voerden heeft de tolerantie blijkbaar sterk doet toenemen. De angst drijft vele Europeanen om te geloven dat er in elke asielzoeker een ISIS terrorist schuilgaat.
Toch liever die irritante leus ‘AZC, weg ermee’ dan de daad van de Zweed die met een zwaard (allochtone) kinderen afslacht. En laten we hopen dat geen anderen zijn voorbeeld willen volgen. Maar als ik naar de agressie die uitspatte van de Nederlanders die tegen de dame uit Steenbergen, die de vluchtelingen een plek wenste, houd ik mijn hart vast.