4. nov, 2015

Sterke leider of sluwe moordenaar?

Als Erdogan de verkiezingen in juni 2015 had gewonnen waren er vele levens gespaard gebleven.
In minder dan vijf maanden koste zijn verlies honderden levens en de ellende is allang niet voorbij. Als hij had gewonnen hadden misschien de drie zelfmoordaanslagen van de ISIS op vredelievende demonstranten geen plaats gevonden, de tientallen luchtaanvallen op Koerdische instellingen waren misschien niet gebeurd zijn, de oorlogsretoriek, haat- en angstzaaien en het aanmoedigen van Syrische vluchtelingen naar Europa te gaan hadden waarschijnlijk ook geen plaats gevonden. Is dit de Turkse democratie of islamitische democratie. Of is het combinatie ervan: Turks-islamitische democratie? De heer Erdogan had geen zin met andere partijen te regeren. Dat is toch een essentieel punt in de democratie dat wanneer een partij geen meerderheid heeft dat die samen met andere partij mag regeren. Nee, de Turks-Islamitische democratie is een andere soort democratie. Het is de Erdoganiaajnse democratie en dat betekent dat de macht in de handen van een man moet zijn en dat is hij: Erdogan. In dit schopt hij nog verder dan Poetin die op een slinkse wijze premier was, dan president, dan premier en dan weer president. En als hij premier was had hij de echte macht en als hij president was weer de echte macht. Het gaat dus om de persoon en niet om de ambt. Dat is Erdogan ook. Toen hij premier was was hij de almachtige van Turkije. En Gul die toen president was was een gewone marionet in de handen van de premier. Nu hij de president is is hij de almachtige. Omdat hij Poetin niet wilde kopieëren om in zoveel jaren van de ambt te veranderen wilde Erdogan, de ambt van de president voor zichzelf zodanig wijzigen dat hij misschien ook na zijn dood de almachtige blijft. Dat zijn opvolger bij elke beslissing naar zijn graf moet gaan en orders gefluisterd krijgen door een opnameband die hij al vorens gemaakt heeft of dat zijn vrouw de orders fluistert, van achter een gordijn van waar hij opgebaard/opgezet zou zijn. Ja, Erdogan zal niet begraven worden zoals in de islam bekend is. Hij zal een regel vinden die dat hem toestaat, misschien zal hij zich als de opvolger van de profeet Mohamed gaat melden. Alles kan.
Als een normaal mens kun je je afvragen of zijn actie, weigeren met anderen te regeren en honderden mensen doden voor zijn alleen heerschappij, de moeite waard was? Dat je in staat bent om zo veel moorden te plegen, zo veel ellende te veroorzaken om uiteindelijk zeven procent meer stemmen te krijgen is niet meer of minder dan misdaad, massamoord. En waarvoor? Om nog vier jaar in het gigantische paleis te blijven wonen. Ook zonder die moorden kon hij er blijven. Maar waarom? Waarom straft hij het merendeel van de inwoners van zijn "rijk"? Krijgt hij meer respect? Wordt het volk steeds banger voor hem? Is dat de reden? Als moslim moet hij weten dat hij zijn daden toch voor Allah moet gaan verantwoorden. Of denkt hij dat hij zelfs slimmer dan Allah is?Weet hij niet als Allah geduld toont het niet betekent dat Hij hem niet terugpakt.
Iedereen is van mening dat de Turken voor een sterke man hebben gekozen. Noemt men voortaan een sluwe moordenaar die verdeeldheid zaait onder zijn eigen bevolkingsgroepen een sterke man of zijn de mensen in de war?
En nu, nu de sterke president van Turkije zich voor vier jaar verzekerd heeft wat gaat hij doen? Als hij blijft tegen de Koerden, niet alleen in Turkije maar ook in Syrië vechten, als hij liever ISIS troepen aan zijn zuidelijke grens wil hebben in plaats van de legitieme Koerdische bevolking, dan heeft hij het verschrikkelijk mis. Een volk kan je onderdrukken maar niet voor eeuwig. Bovendien het is onrechtvaardig dat je, als democratisch gekozen president, een stelletje extreme moordenaars prevaleert boven een bescheiden volk dat in vrede wilt leven. Of behoort dat tot de sterke eigenschappen van Erdogan?