28. nov, 2015

De president, de journalist en de koning van terroristen...

Ik kijk naar buiten. De zon schijnt. De takken en bladeren van de bomen zijn lui en bewegen nauwelijks. Ik open de krant. Een foto van een geknielde man met het hoofd omlaag. Het hele hoofd ligt in een zak. Naast de man staat een andere man. Die heeft een zwaard in de hand. Het zwaard is in de lucht en zal straks het hoofd van de geknielde man van zijn lichaam scheiden. Het commentaar bij de foto vertelt dat Saudie-Arabië 50 verdachten van terreurdaden, na het middaggebed, zal onthoofden. Ik kijk weer door het raam naar buiten. Het regent. De bladeren zijn in de stress. Ik blijf naar buiten staren. Het waait harder. De zon en en wolken wisselen de wacht. Ik lees weer de krant: 'Turkse president Erdogan wil de hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet levenslang de gevangenis in sturen. De krant publiceerde videomateriaal dat laat zien dat leden van de MIT, de Turkse inlichtingendiensten, wapens versturen naar rebellengebieden in Syrië.' Die wapens zouden zijn gekomen in handen van IS. Hoofdredacteur Can Dundar, samen met een andere collega journalist, moet nu terecht staan voor 'misdaden tegen de overheid' en 'het lekken van informatie die de staatsveiligheid in gevaar kan brengen'.
Ik ken verdere details niet. Ik lees ook geen Turks om me in de Turkse media te verdiepen maar ik volg het nieuws van Turkije dat steeds intenser wordt. Ik vraag me dan af wie nu eigenlijk misdaden pleegt jegens Turkije en de Turkse volkeren? Is dit de journalist die de president op de hoogte wil houden van de steun van zijn inlichtingendiensten aan de meest extremiste terroristische organisatie ooit of is het de president zelf die de journalist moest prijzen in plaats dat hij de publicatie als misdaad tegen zijn overheid ziet? Volgens de logica van democratie zou de president de journalist in alle gevallen met rust moet laten. En als Turkse regering in een echte democratie gelooft en dat toepast zou dan de journalist (hij is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn) niet terecht moet staan voor zijn werk. Of wil de president hiermee de andere journalisten waarschuwen en bang maken zodat ze niet moeten durven de misdaden van de Turkse president en zijn regering aan de man brengen? En wat dan als journalisten gaan publiceren dat de president bewust een oorlog met de Koerden ontketent. Dat hij bewust opdracht heeft gegeven om een Russisch vliegtuig neer te halen en de lijst is erg lang die uiteindelijk tot het verval van Turkije zal leiden.
Toch moeten de hoofdredacteur van Cumhuriyet en zijn collega blij zijn dat ze in Turkije worden berecht en dat Erdogan hen niet aan zijn vriend, de koning van Saudie-Arabië, gaat leveren om daar berecht te worden. In dat geval hadden we de twee Turkse journalisten, in hun eigen krant, geknield gezien met zakken over hun hoofden waar twee gemaskerde beulen ernaast stonden met de zwaarden in de lucht. Zou zouden dan, volgens Turkije en Saudie-Arabië, sterven als terroristen. 

* Na het plaatsen van deze lees ik dat de voorzitter van orde van advocaten en mensenrechtenadvocaat Tahir Elci in Diyarbakir op straat vermoord is. Hij verdedigde de Koerdische zaak.