1. jan, 2016

Een moment van bezinning...

Er passeren gedachten. Er passeren herinneringen. Er ontstaan glimlachen. Er ontstaan pijnigingen, er ontstaan zuchten. Je wilt wat vergeten. Je wilt bepaalde herinneringen vasthouden. Je wilt bepaalde gedachten realiseren. Niets is eeuwig. Alles gaat door elkaar. De pijn en plezier worstelen met elkaar als twee olieworstelaars. Alles is glibberig. Vele daden kan je niet begrijpen. De explosieve haat kan je helemaal niet begrijpen. Je kunt niet begrijpen dat bepaalde mensen alles, wat niet in hun straatje past, willen vernietigen. Als je dat in een filosofisch tijdeloos perspectief bekijkt besef je dat niets zin heeft, zeker de haat en het geweld niet. De ene machtige tiran na andere is een historie geworden, in een negatieve zin, en waarvoor? De meeste ooit machtige tirannen beleefden een afgrijselijke en vernederende einde. Als de mensheid dat kan beseffen zal hij waarschijnlijk anders handelen. Maar (waarschijnlijk) het kan niet anders dat de haat in de gene van de mens aangeboren is, net als liefde die twee bestrijden elkaar, misschien versterken elkaar.
De macht, de positie van de mens speelt een enorme rol. De wil tot macht, zei ooit een filosoof, beheert de mensheid. Als je in een machtige positie bent kan je je bepaalde dingen veroorloven en op anderen neerkijken, gebruiken, misbruiken en vernietigen. Tegelijkertijd is de wil tot macht bij de ander (hoe zwak die ook is en hoe tolerant de ander is) laat niet toe, de verdediging systeem treedt op om te voorkomen de vrijheid te verliezen. Als mensen van de geschiedenis hadden geleerd kon de mensheid niet in de ellende verkeren, niet in een bijna constante oorlog en strijd. Maar de mensen met grote ego's gebruiken en interpreteren de geschiedenis altijd verkeerd en dat gaat eeuwig. Er zou nooit een wijze leider komen die de hele aarde naar een harmonieus leven kan leiden. Het probleem is dan alle mensen en tirannen zo denken. Dat dacht napoleon, Hitler, Stalin, Saddam en anderen.
Als Saddam zijn macht en de enorme olie-inkomsten gebruikt had voor de welzijn van zijn volk zou hij niet eindigen als een rat in een gat. Hij dacht de leider te kunnen worden van de hele Arabische natie en daarna misschien ook van de wereld. Daarvoor gebruikte hij de methodes van Stalin en Hitler en andere tirannen die een slechte einde hadden gehad. De macht heeft hem verblind en hij creëerde een volk dat bestaat bijna uit kleine Saddamertjes die niet alleen ISIS terroristen heten maar ook tegenstanders van ISIS zijn. Ze gebruiken ook hun macht voor het vernietigen van anderen. Vergeet de corruptie en andere "zachte" soorten misbruik van macht.
Als ik zeg dat ik hoop dat dit in 2016 gaat veranderen kom ik bedrogen uit, zelfs niet in 20016 gaat die hoop geen plaats vinden.
Toch wens ik iedereen liefde, veiligheid en vooral wijsheid en begrip voor de ander, want de ander wil ook leven.