7. jan, 2016

De machtigste Koerd?!!

De persoonlijkheid van het jaar van groot-Koerdistan 2015 is Selahattin Demirdas geworden. Dat vermeldt Rudaw, het Koerdische media imperium. Rudaw heeft een onderzoek gedaan onder de bewoners van alle Koerdische delen van het (niet officieel bestane) Koerdistan. En natuurlijk is dat heel goed te begrijpen. Niet omdat hij jong is. Niet omdat hij een advocaat is. Niet omdat hij een Koerd is. Niet omdat hij de Turkse president van zijn droom en streven om super president te worden heeft afgestoten. Niet omdat hij een Koerdische partij voor het eerst in de geschiedenis van Turkije met meer dan 10% het Turkse parlement indrong. Niet omdat hij charismatisch is. Niet omdat hij geen aanval op andere Koerdische leiders doet en hen niet zwart maakt. Hij is gekozen tot de persoonlijkheid van het jaar omdat hij al die aspecten die ik hierboven beschrijf en met 'niet' begin in zich heeft.
Selahattin Demirdas is niet alleen in Koerdistan populair maar ook in het buitenland. Even voor de goede orde hij is populair onder vele intellectuele Turken die beginnen de onderdrukking van Koerden af te keuren en het gevaar van de islamitische regering van Erdogan te vrezen. Maar de meerderheid van Turken inclusief de president Erdogan kunnen zijn bloed opdrinken. Er zijn zelfs pogingen gedaan om Selahattin te vermoorden, gelukkig niet gelukt.
Het Amerikaanse blad foreignpolicy heeft Demirtas gekozen als een van de 100 machtigste personen van de wereld. Dat is, volgens mijn informatie, voor de eerste keer in de geschiedenis dat een Koerdische leider in zo'n positie komt, temeer omdat (geen enkel deel van) Koerdistan een zetel in de VN heeft.
Het kiezen van een Koerdische leider tot zulle posities betekent niet dat de Koerden hun onafhankelijkheid hebben bereikt. Ze hebben nog een lange weg te gaan. Eerst moeten ze hun interne geschillen oplossen en niet proberen Selahattin Demirdas neer te sabelen.
Hopelijk brengt 2016 meer voor de Koerden dan een populaire leider. Onafhankelijkheid is het belangrijkste.