5. mrt, 2016

Vaarwel schaamte voor winden-laten...

Over of homo-vluchtelingen in aparte AZC opgevangen moeten worden wil ik niet schrijven. Misschien wordt het dan een darkroom, een en al orgie, maar misschien wordt het een grote ontmaskering. Dat de diegene die beweren homo's te zijn helemaal geen homo's zijn. Over het wankele bestand van staakt het vuren in Syrië wil ik ook niet schrijven want dat geldt niet voor alle vechtende partijen en niet iedereen gelooft er in dus dat heeft geen zin. De democratisch gekozen dictator die Turkije naar de verdoemenis gaat helpen laat mijn inspiratie onverschillig, koud.
Vandaag schrijf ik over iets belangrijks, iets dat de cultuur in de psyche van de mens prent en zijn gedrag beïnvloedt, soms voor eeuwen of zelfs voor de eeuwigheid. Ik ga het vandaag hebben over de schaamte om winden te laten in bepaalde culturen en hoe de menselijke geest er creatief mee omgaat. Niet om een definitieve oplossing voor de schaamte te vinden maar om een tijdelijke en dus de schaamte te handhaven. Wat is de aanleiding hiervoor zou je denken? Ik zag onlangs een jonge Nederlandse dame bij DWDD die in Japan was geweest en had het over de schaamte om winden te laten, zelfs op het toilet. De Japanners trekken de wc meerdere malen door om de geluiden die bij de ontlasting, plassen of winderigheid te overstemmen. Omdat heel Japan zou er onder lijden en ze slim zijn in techniek hebben ze een apparaatje bedacht om het geluid van het doortrekken gaat simuleren. Zich schamen om winden te laten is eigenlijk een dom ding want iedereen doet het, alle mensen en dieren.
Schaamte voor winden laten bij volkeren van het Midden-Oosten is ook abnormaal en het gaat soms heftig aantoe. Een anekdote: Twee broers die welgesteld waren hadden een hof waar iedere avond dorpelingen kwamen thee drinken en kletsen. Op een dag was een broer niet thuis. Toen hij arriveerde en zijn schoen, die van plastic was, uitdeed maakt de schoen een geluid dat op harde wind-laten leek. Er viel een akelige stilte. Tegelijkertijd beloften de broers, in hun gedachten, dat ieder van hen de helft van hun bezettingen aan dorpelingen geeft als de andere schoen hetzelfde geluid doet. De schoen weigerde het geluid dat op wind-laten lijkt te produceren. Van schaamte hebben de broers besloten het dorp te verlaten en al hun bezettingen aan dorpelingen te schenken. Ze emigreerden. Hun emigratie duurde zeven jaar. Toen ze terugkeerden in de hoop dat dorpelingen het incident van "wind-laten" vergeten zijn werden ze meteen geconfronteerd met de dorpelingen die zeiden: 'Aha, jullie zijn de broers die door wind-laten geëmigreerd zijn'.
In Koerdistan waar ik onlangs geweest ben en vaak in de toiletten van de moskeeën mijn behoefte moest doen heb ik gemerkt dat je niet door kunt spoelen. Je moet met een gieter het vuil doorspoelen. Als gevolg daarvan dat de ontlasting zich in en rond het wc gat gaat verzamelen en de geur, ik bedoel de stank, vasthoudt. Het zijn oosterse (Franse) toiletten waarboven je moet hurken. De wind ontsnapt soms als een raket, per ongeluk. De Koerden schamen zich niet meer voor winden laten in de toiletruimtes. Ze zijn, door het vaak vluchten, in de natuur en in tenten verblijven, gewend geraakt elkaar zien poepen, plassen en winden-laten. Tijdens de Exodus van 1991 moesten miljoenen Koerden in natuur en in tenten aan de grenzen van Turkije-Irak en Irak-Iran verblijven. De massa raakte aan de diaree waarbij niets de geluiden van de ernstige diaree kon doven. Dat is een positief punt van het moeten vluchten. Misschien moeten de Japanners ook gaan vluchten, in de natuur blijven waar ze niet door kunnen spoelen of geluiden maken die daarop lijken. Misschien genieten ze dan net zo veel van de geluiden van winden-laten als het genieten van hun technologische ontwikkelingen. Nu hebben Japanners de kans cameraploegen naar de grenzen van binnen Europa te sturen waar miljoenen vluchtelingen bivakkeren. Ze kunnen dan aan heel Japan laten zien dat je je niet hoeft te schamen als je tijdens een bezoek aan een toilet ook winden laat. Hierna kunnen ze die schaamte vaarwel zeggen.